Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Armádny biskup recituje fašistické básne, prezident sa sťažuje

Chorvátsky prezident Stipe Mesič
Chorvátsky prezident Stipe Mesič

ZÁHREB - Chorvátsky prezident Stipe Mesič v stredu vyhlásil, že plánuje informovať Vatikán o správaní sa armádneho biskupa Jureho Jezerinača, ktorý recituje básne propagujúce fašizmus a zakončuje ich ustašovským pozdravom.

Mesič zdôraznil, že Svätá stolica by sa mala bližšie pozrieť na Jezerinačove aktivity a rozhodnúť, "či je jeho miesto v politike alebo v armáde, ktorá sa snaží byť apolitická". Nejde o prvý prípad, keď Mesič reaguje na kontroverzné biskupove správanie. Tesne pred poslednými parlamentnými voľbami prezident pohrozil, že Jerezinača vyhodí z armády po tom, čo vysokopostavený duchovný označil predvolebné sľuby Sociálno-demokratickej strany Chorvátska za "satanistické".

"Hovoril som s pápežským nunciom (veľvyslancom Vatikánu) a pravdepodobne budem musieť o tejto situácii priamo informovať aj Svätú stolicu. Nemôžem dovoliť, aby ktokoľvek porušoval armádne pravidlá. Politika v armáde nemá miesto," povedal Mesič. Ustaša -Chorvátske revolučné hnutie bolo ultranacionalistické a fašistické hnutie pôsobiace pred II. svetovou vojnou a počas nej.

Organizáciu založili v roku 1921 a jej cieľom bolo vytvoriť samostatný chorvátsky štát. Ustašovci podporovaní Mussoliniho fašistickým Talianskom sa chopili moci v apríli 1941. Chorvátsko pod vedením Anteho Paveliča následne vyhlásilo nezávislosť, v roku 1945 sa však opäť stalo súčasťou Juhoslávie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu