Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Ruské letectvo bombardovalo ciele v Abcházsku

TBILISI - Podľa gruzínskej štátnej televízie začalo ruské letectvo v sobotu bombardovať časti odštiepeneckej provincie Abcházsko, ktoré sa nachádzajú pod kontrolou vlády v Tbilisi.

Predstaviteľ abcházskej vlády predtým obvinil Gruzínsko, že na hraniciach s provinciou sústreďuje svojich vojakov. Abcházsko sa podobne ako Južné Osetsko odtrhlo od Gruzínska po sérii krvavých konfliktov zo začiatku 90-tych rokov.

Medzinárodné spoločenstvo ich stále považuje za súčasť Gruzínska separatistické regióny sa však opierajú o hospodársku a diplomatickú pomoc Ruska.

Konflikt v Južnom Osetsku eskaloval v piatok po začiatku gruzínskej ofenzívy, na ktorú zareagoval Rusko vyslaním svojich vojakov. Boje sa koncentrovali v okolí juhoosetskej metropoly Cchinvali a vyžiadali si podľa ruských zdrojov najmenej 1500 ľudských životoch.
Gruzínska strana označila tieto čísla za prehnané a prezident krajiny Michail Saakašvili dokonca vyhlásil, že boje o Cchinvali sa zaobišli takmer bez civilných strát. Rusko medzitým oznámilo, že z juhoosetskej metropoly vytlačilo gruzínskych vojakov. Moskva zdôvodňuje zásah v Južnom Osetsku nevyhnutnosťou chrániť svojich občanov a vojakov slúžiacich v mierových jednotkách.

V reakcii na eskaláciu konfliktu ruský minister zahraničných vecí Sargej Lavrov v sobotu vyhlásil, že Moskva si neželá vojnu s Gruzínskom a usiluje sa iba o návrat do stavu pred začiatkom gruzínskej ofenzívy.

Gruzínsko zároveň obvinil, že porušilo mierovú dohodu, v ktorej sa pred rokom a pol zaviazalo, že v spore o Južné Osetsko nepristúpi k použitiu sily.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu