Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Manželku thajského expremiéra odsúdili na tri roky

Thaksina Šinawatra
Thaksina Šinawatra (Zdroj: SITA)

BANGKOK - Thajský súd usvedčil vo štvrtok manželku bývalého premiéra Thaksina Šinawatru z daňových únikov a poslal ju na tri roky do väzenia.

Očakáva sa, že Thaksinova manželka Podžaman podá proti súdnemu rozhodnutiu odvolanie. Manželka expremiéra, ktorého zosadili pri vojenskom prevrate v septembri 2006, čelila obvineniu z podvodu pri prevode akcií telekomunikačnej spoločnosti. Thaksinova rodina a jeho politickí spojenci čelia obvineniam v desiatke korupčných káuz.

Zosadený thajský premiér Thaksin sa vrátil do vlasti vo februári po tom, čo strábil v exile 17 mesiacov Thaksinovu vládu zosadili v septembri 2006 a 58-ročný thajský expremiér odvtedy žil v exile najmä v Londýne a Hongkongu. Obvinenia z korupcie vzniesol predchádzajúci vojenský režim, ktorý nahradila vláda premiéra Samaka Sundaravedža.

Thaksinovi a jeho manželke Pojaman hrozí trinásť rokov väzenia v dvoch žalobách zo sprenevery, podľa ktorých údajne využila politický vplyv svojho manžela na kúpu nehnuteľnosti v Bangkoku od vládnej agentúry asi za tretinu odhadovanej hodnoty. Čelia aj žalobám špeciálnej vyšetrovacej jednotky za predloženie sfalšovaných dokumentov Komisii pre cenné papiere a burzu. Armáda v súvislosti s vyšetrovaním zmrazila Thaksinove prostriedky vo výške asi dvoch miliárd dolárov a potrestala ho päťročným zákazom vstupu do politiky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu