Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Karadžič pracoval na klinike pod menom Dragan Dabič

Radovan Karadžič
Radovan Karadžič

Belehrad - Jeden z nahľadanejších vojnových zločincov Radovan Karadžič pracoval na lekárskej klinike a svoju identitu sa snažil zatajiť dlhou bielou bradou, bielymi vlasmi a okuliarmi.

Uviedli to srbskí predstavitelia na utorňajšej tlačovej konferencii v Belehrade.

Ako povedal minister poverený spoluprácou s Medzinárodným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Rasim Ljajič, Karadžič používal falošné doklady na meno Dragan Dabič.

"Nebol srbským občanom a bol veľmi presvedčivý, pokiaľ ide o zatajovanie svojej identity," uviedol držiac v ruke aktuálnu fotografiu Karadžiča, ktorý sa na verejnosti posledný raz objavil pred dvanástimi rokmi.

"Ani ľudia, s ktorými prichádzal do kontaktu, ho nedokázali spoznať. Ako ďalej uviedol, Karadžič pôsobil v oblasti alternatívnej medicíny, čím si zarábal na živobytie a mal súkromnú lekársku prax.

Jeho posledné bydlisko bolo v Novom Belehrade. Karadžiča, ktorý sa počas rokov na úteku údajne ukrýval aj v kláštoroch a jaskyniach vo východnej Bosne, naposledy na verejnosti videli a odfotografovali vo východnom bosnianskom meste Han Pijesak v júli 1996.

Srbské bezpečnostné sily ho zatkli v pondelok večer pri Belehrade, keď hľadali ďalšieho obvineného z vojnových zločinov Ratka Mladiča, uviedol Ljajič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu