Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V Belehrade zatkli jedného z najhľadanejších: Karadžiča

Radovan Karadžič pri zatknutí
Radovan Karadžič pri zatknutí

Bratislava - V Srbsku v pondelok zatkli jedeného z nahľadanejších mužov na svete, bývalého vodcu bosnianskych Srbov Radovana Karadžiča.

Kancelária srbského prezidenta informuje, že k zadržaniu došlo, neuvádza však ďalšie podrobnosti. Podľa vyhlásenia Karadžiča zatkli "bezpečnostné sily", srbské ministerstvo vnútra však podľa rozhlasovej stanice B92 uviedlo, že "jeho jednotky" sa na vypátraní a zadržaní nepodieľali.

Agentúra Beta s odvolaním sa na spoľahlivé zdroje tvrdí, že bývalého prezidenta Republiky Srbskej zatkli v pondelok večer v Belehrade. Karadžiča momentálne predviedli pred vyšetrovacieho sudcu Vojnového trestného súdu v Belehrade, ktorý podľa TV stanice RTS obkľúčili elitné policajné jednotky. Do budovy údajne vošiel Karadžičov brat Luka.

Karadžič bol na úteku 13 rokov, odkedy ho Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) obvinil z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a genocídy počas bosnianskej vojny v rokoch 1992-95. Naposledy ho videli a vyfotografovali v júli 1996 v mestečku Han Pijesak v Bosne. ICTY opakovane tvrdil, že Karadžič sa ukrýva v Srbsku a že v roku 2004 ho videli v Belehrade.

Na úteku zostávajú od pondelka už len dvaja balkánski vojnoví zločinci - vojenský veliteľ bosnianskych Srbov Ratko Mladič a jeden z lídrov chorvátskych Srbov Goran Hadžič. ICTY je presvedčený, že Mladič sa tiež ukrýva v Srbsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu