Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Snúbenicu samovražedného atentátnika na Londýnske metro odsúdili na 3 roky

útok na Londýnske metro v roku 2005
útok na Londýnske metro v roku 2005

Londýn - Britský súd odsúdil v piatok ženu na tri roky väzenia za napomáhanie svojmu snúbencovi pri úteku z Londýna po jeho neúspešnom samovražednom bombovom atentáte.

Dvadsaťročná Fardosa Abdullahiová pomáhala Yassinovi Omarovi utiecť v preoblečení ako žena v moslimskej burke krátko po Omarovom neúspešnom bombovom útoku 21. júla 2005. Abdullahiovú uznali vinnou minulý mesiac, sudca však na prípad až do piatku uvalil informačné embargo.

Britka je zatiaľ poslednou zo 16 ľudí, ktorých odsúdili v súvislosti s pokusom o spáchanie bombového atentátu v londýnskom metre a autobusoch. Neúspešné pokusy sa udiali len dva týždne po tom, čo štyria samovražední atentátnici zabili 52 ľudí v londýnskom dopravnom systéme.

Abdullahiová sa zasnúbila s Omarom štyri dni pred tým, ako sa pokúsil zabiť seba a náhodných civilistov na stanici metra Warren Street. Omara zatkli v Birminghame päť dní pred plánovaným atentátom. Spoločne s ďalšími troma spolupáchateľmi ho britské súdy poslali na zvyšok života do väzenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu