Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

EÚ: Irán odpovedal na poslednú medzinárodnú ponuku

Mahmúd Ahmadínedžád
Mahmúd Ahmadínedžád (Zdroj: SITA)

BRUSEL/TEHERÁN - Irán odpovedal na najnovšiu ponuku svetových mocností, ktorej cieľom je primäť Teherán k zastaveniu obohacovania uránu.

V piatok o tom informovala Cristina Gallachová, hovorkyňa šéfa zahraničnej politiky EÚ Javiera Solanu, ako aj iránsky vyjednávač Saíd Džalílí. Ani jeden z nich však neprezradil obsah odpovede, ktorú Irán zaslal listom Solanovi a ministrom zahraničia šiestich krajín, ktoré ponuku pripravili.

"Odpoveď islamskej republiky na list šiestich krajín je konštruktívna a kreatívna a s dôrazom na spoločné východiská," povedal Džalílí, ktorého citovala štátna televízia. Dodal, že obe strany sa dohodli na ďalších rokovaniach do konca terajšieho iránskeho mesiaca Tir, čo je do dvoch týždňov. Ponuku hospodárskych výhod výmenou za zastavenie obohacovania uránu predložil Solana Teheránu v júni.

Ponuku pripravilo päť stálych členov OSN (Británia, Čína, Francúzsko, Rusko, USA) a Nemecko. Hovorca iránskeho ministra zahraničia Mohammad Alí Hossejní na ňu vtedy reagoval slovami, že obsahuje aj prvky, ktoré sú zhodné s iránskymi predstavami. Irán v máji predložil vlastný návrh na medzinárodné rokovania o jeho jadrovom programe. Túto ponuku však Západ odmietol, keďže absolútne nespomínala záležitosť obohacovania uránu.

Mocnosti trvajú na jeho zastavení pre obavy, že obohatený urán sa dá použiť na výrobu jadrových zbraní. Irán však naďalej ubezpečuje, že jeho program má výhradne mierové účely a upozorňuje, že na obohacovanie uránu má právo na základe Zmluvy o nešírení jadrových zbraní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu