Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Prísny vládny návrh proti túlavým psom vyvolal v Turecku kritiku

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

ANKARA - Drakonický návrh zákona proti túlavým psom vyvolal v Turecku kritiku, píše agentúra Reuters. Poslanci z vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana predstavili normu, ktorá počíta s utratením odchytených psov, ak o ne nikto v útulku neprejaví záujem. Lepším riešením by podľa kritikov bola kampaň za sterilizáciu psov.

Podľa dohadu, ktorý cituje agentúra Reuters, v Turecku žijú na štyri milióny túlavých psov. Tí podľa vládnych predstaviteľov spôsobujú predovšetkým vo väčších mestách problémy. "Čelíme situáciám, ktoré vedú k úmrtiam, útokom na starších ľudí aj na deti," uviedol minister spravodlivosti Yilmaz Tunç, ktorý poukázal na niektoré prípady pokúšania v posledných mesiacoch. Túlaví psi podľa vlády tiež zhoršujú bezpečnosť cestnej premávky a za posledných päť rokov prispeli k 3500 dopravným nehodám.

Vláda preto tento týždeň predložila parlamentu návrh zákona, ktorý podľa nej má situáciu vyriešiť. Zákon nariaďuje odchyt psov a ich umiestnenie do útulkov. Ak sa pre nich nepodarí do 30 dní nájsť nových majiteľov, zákon umožní zviera minúť.

Práve možnosť utratiť psa po 30 dňoch v útulku zástancovia práv zvierat kritizujú. Ide podľa nich o príliš drastický postup. Naopak, privítali by celoštátnu kampaň za kastráciu psov, ktorá by zamedzila živelnému množeniu zvierat v uliciach. Podľa nich nie sú kapacity útulkov nedostatočné pre splnenie požiadaviek zákona. Prezident Erdogan odmietol, že by jeho vláda chystala masové utratenie túlavých psov. "Chceme, aby všetky zvieratá, ktoré sa dostanú do útulku, boli adoptované," povedal turecký prezident. Minister Tunç tvrdí, že je potrebné nájsť rovnováhu medzi záujmami ľudí a právami zvierat.

Viac o téme: NávrhTúlavé psyKritikaTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu