Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Katastrofa v Papue-Novej Guinei: Tisíce obetí a komplikované záchranné práce

(Zdroj: SITA/Benjamin Sipa/International Organization for Migration via AP)

PORT MORESBY - Masívny zosuv pôdy v odľahlom regióne na severe Papuy-Novej Guinei si vyžiadal najmenej 2000 obetí. Vyplýva to z údajov, ktoré tichomorská krajina v pondelok poslala Organizácii spojených národov (OSN), píšu agentúry AFP, AP a Reuters.

Zosuv zasiahol v piatok šesť dedín v odľahlej časti provincie Enga. K nešťastiu došlo nadránom, keď väčšina dedinčanov spala. Okrem obetí hlásia tamojšie úrady aj rozsiahle škody na domoch či obchodoch. Ešte v nedeľu úrady informovali o približne 670 obetiach.

archívne video

Pre zosuv na Devínskej ceste mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Záchranné práce komplikuje nebezpečný a nestabilný terén. Traumatizovaní dedinčania sa rozchádzajú v názore na to, či by sa malo povoliť, aby ťažké stroje vykopávali a potenciálne ďalej poškodzovali telá ich zasypaných príbuzných, uviedli tamojšie úrady.

Pomoc už prisľúbila Austrália

Pomoc už prisľúbila Austrália, ktorá v priebehu pondelka plánuje vyslať lietadlá a ďalšie vybavenie. Papua-Nová Guinea je najbližším susedom Austrálie a obe krajiny rozvíjajú užšie obranné väzby ako súčasť austrálskeho úsilia vzdorovať rastúcemu vplyvu Číny v regióne. Austrália je tiež najštedrejším poskytovateľom zahraničnej pomoci svojej bývalej kolónii, ktorá získala nezávislosť v roku 1975.

Papua-Nová Guinea je tichomorský ostrovný štát, kde žije približne 10 miliónov ľudí. V odľahlých a často neprístupných oblastiach žijú stovky kmeňov pôvodných obyvateľov. Krajina má bohaté náleziská nerastných surovín, ale v hospodárskom raste a životnej úrovni zaostáva za susednými štátmi. Má súčasne jednu z najvyšších mier kriminality na svete a vyznačuje sa politickou nestabilitou.

Viac o téme: ObeťZosuv pôdyKatastrofaPapua-Nová Guinea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu