Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

VIDEO hotového pekla na ostrove! O život prišlo viac ako 600 ľudí: Zúfalý krik a strach, po meste neostalo ani stopy

Masívny zosuv pôdy v Papue-Novej Guinei Zobraziť galériu (3)
Masívny zosuv pôdy v Papue-Novej Guinei (Zdroj: SITA/Benjamin Sipa/International Organization for Migration via AP)

PORT MORESBY - Viac ako 670 obetí si pravdepodobne vyžiadal masívny zosuv pôdy v Papue-Novej Guinei. Vyplýva to z odhadov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) zverejnených v nedeľu.

Zosuv zasiahol v piatok šesť dedín v odľahlej časti provincie Enga. K nešťastiu došlo nadránom, keď väčšina dedinčanov spala.Serhan Aktoprak, vedúci misie IOM v Papue-Novej Guinei, povedal, že evidovaný počet obetí vychádza z výpočtov predstaviteľov dediny Yambali a provincie Enga, podľa ktorých zosuv pôdy zasypal viac ako 150 domov. Úrady sa pôvodne domnievali, že pôda zasypala 60 domov.

VIDEO hotového pekla na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Benjamin Sipa/International Organization for Migration via AP)

Podľa odhadov bolo zasypaných viac ako 670 ľudí, uviedol Aktoprak pre AP. Miestni predstavitelia v piatok informovali, že o život mohlo prísť viac ako 100 ľudí.Záchranári zatiaľ našli päť mŕtvych tiel a nohu šiestej obete. Vzdali sa však nádeje, že pod šesť až osem metrovou vrstvou pôdy a sutín nájdu preživších, povedal Aktoprak. Vláda tohto tichomorského ostrovného štátu zvažuje, či požiada o väčšiu medzinárodnú podporu.

Papua-Nová Guinea je tichomorský ostrovný štát, kde žije približne 10 miliónov ľudí. V odľahlých a často neprístupných oblastiach súostrovia žijú stovky kmeňov pôvodných obyvateľov. Krajina má bohaté náleziská nerastných surovín, ale v hospodárskom raste a životnej úrovni zaostáva za susednými štátmi. Má súčasne jednu z najvyšších mier kriminality na svete a vyznačuje sa politickou nestabilitou.

Viac o téme: ObeteZosuv pôdyPapua-Nová Guinea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu