Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Netanjahu zvoláva ministrov v reakcii na rozhodnutie MSD o Rafahu

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Abir Sultan, pool via AP)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok uskutoční prostredníctvom telefónu konzultácie s vládnymi ministrami, oznámila jeho kancelária. Reaguje tým na rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý Izraelu nariadil okamžité zastavenie vojenskej operácie v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Informujeme podľa agentúr AFP a Reuters.

MSD Izraelu takisto prikázal, aby ponechal otvorený hraničný priechod Rafah a zabezpečil tak neobmedzený prístup humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Vyzval aj na okamžité a bezpodmienečné prepustenie rukojemníkov, ktorých zadržalo palestínske hnutie Hamas počas svojho útoku na Izrael zo 7. októbra 2023.

Izraelský minister financií Bezalel Smotrič na sociálnej sieti X v spojitosti s rozhodnutím MSD uviedol, že dejiny budú súdiť tých, ktorí dnes stoja po boku "nacistov z Islamského štátu Hamasu". Líder izraelskej opozície Jair Lapid piatkové rozhodnutie súdu slovne odsúdil. Lapid, ktorý je kritikom premiéra Netanjahua, povedal, že MSD nebol schopný dospieť k spojeniu medzi svojou požiadavkou na ukončenie bojov a požiadavkou na návrat izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

MSD rozhodoval o tejto záležitosti v rámci žiadosti Juhoafrickej republiky (JAR), aby nariadil Izraelu zastavenie vojenskej operácie v Pásme Gazy vrátane invázie do mesta Rafah. JAR po vynesení verdiktu ocenila "prísnejšie" príkazy MSD. Rozhodnutie privítala aj Palestínska samospráva, podľa ktorej predstavuje medzinárodný konsenzus o ukončení tejto vojny na Blízkom východe. AFP piatkové rozhodnutie MSD označila za prelomové a dodala, že pravdepodobne zvýši rastúci medzinárodný tlak na Izrael po viac ako siedmich mesiacoch jeho vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas.

Viac o téme: IzraelRafahBenjamin Netanhaju
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu