Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Spojené štáty neuznávajú jurisdikciu ICC, vyhlásil prezident Biden

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Spojené štáty neuznávajú jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu (ICC) a medzi Izraelom a Hamasom neexistuje žiadna rovnosť, vyhlásil vo štvrtok americký prezident Joe Biden.

Opäť tak reagoval na návrh hlavného prokurátora ICC Karima Khana, ktorý požiadal sudcov ICC o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a izraelského ministra obrany Joava Galanta, ako aj na vodcov Hamasu Jahju Sinwára, Muhammada Dajfa a Ismáíla Haníju. Americký prezident predtým označil návrh na vydanie zatykača na izraelských predstaviteľov za nehorázny.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Prokurátorovu žiadosť vo vyhlásení odmietol aj americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken. Dodal, že rozhodnutie ICC v prospech vydania zatykača na izraelských politikov by mohlo ohroziť rokovania o prímerí, výmene zajatcov a zvýšení objemu humanitárnej pomoci prúdiacej do Pásma Gazy.Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu USA Mike Johnson v utorok povedal, že lídri republikánov v snemovni zvažujú zavedenie sankcií proti Medzinárodnému trestnému súdu.

Khan v návrhu na vydanie zatykačov uviedol, že existujú dôvody domnievať sa, že spomínaní predstavitelia Izraela a Hamasu nesú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.Izrael ani USA nie sú členskými krajinami ICC. Súd so sídlom v Haagu však tvrdí, že má právomoc nad Pásmom Gazy, východným Jeruzalemom a Západným brehom Jordánu od roku 2015, keď sa Palestínčania k ICC pripojili, píše CNN.

Viac o téme: USAICCJoe BidenJursidikcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu