Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

UNRWA pozastavila distribúciu potravín na juhu Pásma Gazy: Netanjahu tvrdí, že neplánuje izraelské osídľovanie

Dym po výbuchu v pásme Gazy, pohľad z južného Izraela v utorok 21. mája 2024.
Dym po výbuchu v pásme Gazy, pohľad z južného Izraela v utorok 21. mája 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

JERUZALEM - Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) v utorok oznámil, že pozastavuje distribúciu jedla v meste Rafah na juhu Pásma Gazy pre nedostatok dodávok pomoci. informujú o tom správy z tlačových agentúr AP a AFP. "Distribúcia jedla v Rafahu je momentálne pozastavená pre nedostatok dodávok a neistotu," uviedla UNRWA.

Distribučné centrum UNRWA ako aj sklady Svetového potravinového programu (WFP) sa nachádzajú v Rafahu a v súčasnosti sú neprístupné pre prebiehajúcu vojenskú operáciu Izraela v tomto juhogazskom meste.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Aj WFP pozastavil distribúciu potravín v Rafahu po tom, ako vyčerpal svoje zásoby, uviedla jeho hovorkyňa Abeer Etefaová. Naďalej však poskytuje teplé pokrmy v centrálnej časti Pásma Gazy, kde distribuuje aj obmedzené potravinové balíky. Tieto balíky sa však o niekoľko dní minú.

Etefaová pritom varovala, že humanitárne operácie v Pásme Gazy sú na pokraji kolapsu. Ak nebudú do Pásma Gazy obnovené dodávky potravín a inej pomoci vo veľkých množstvách, hrozí vznik podmienok podobných hladomoru, povedala.

Podľa OSN hrozí približne 1,1 milióna ľudom v Pásme Gazy hlad. Kríza v dodávkach humanitárnej pomoci sa prudko zhoršila po tom, ako Izrael začal 6. mája proti militantom z palestínskeho hnutia Hamas operáciu v Rafahu, ktorý sa nachádza na hraniciach s Egyptom. Tento hraničných priechod je odvety zatvorený. Od 10. mája sa tak do Pásma Gazy cez neďaleký hraničný priechod Kerem Šalom s Izraelom dostalo len približne 30 kamiónov s pomocou, uvádza OSN.

Čiastočná pomoc prichádza cez hraničný priechod s Izraelom

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Ghebreyesus pritom v utorok vyzval Izrael, aby zrušil obmedzenia týkajúce sa dodávok pomoci do Gazy. Izrael pritom tvrdí, že nijako neobmedzuje množstvo humanitárnej pomoci, ktorá prúdi cez hraničné priechody.

Malé množstvo kamiónov s pomocou pre Pásmo Gazy prichádza cez hraničný priechod s Izraelom. Spojené štáty tiež postavili na pobreží Pásma Gazy dočasné mólo, ktoré má urýchliť dodávky pomoci.

Netanjahu tvrdí, že nemá žiadne plány na izraelské osídľovanie Pásma Gazy

Izrael neplánuje budovať osady v Pásme Gazy po skončení vojny, ktorú tam od vlaňajšej jesene vedú sily židovského štátu proti militantom palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. Pre americkú spravodajskú stanicu CNN to v utorok povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Píše o tom správa z tlačovej agentúry DPA.

"Opätovné osídlenie Pásma Gazy nikdy neprichádzalo do úvahy. Niektorí moji voliči z toho síce nie sú nadšení, ale je to môj postoj," povedal Netanjahu v rozhovore pre CNN. Viacerí pravicoví nacionalistickí ministri Netanjahuovej koalície sa totiž opakovane vyslovili za opätovné osídlenie Pásma Gazy židovskými osadníkmi. Minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir dokonca v utorok vyhlásil, že by tam chcel sám žiť.

Hneď ako bude Hamas porazený, musí sa dosiahnuť trvalá demilitarizácia Pásma Gazy, povedal Netanjahu a dodal, že "jedinou silou, ktorá môže v dohľadnej budúcnosti zabrániť obnoveniu terorizmu, je Izrael."

Národná únia je v skutočnosti opozičná strana

"Zároveň chceme - ja chcem - civilnú správu, ktorú budú riadiť obyvatelia Pásma Gazy, ktorí nie sú z Hamasu, ale ani nie sú odhodlaní nás zničiť," vyhlásil premiér. Člen vojnového kabinetu Benny Ganc v sobotu vyhlásil, že on, ako aj ďalší členovia jeho stredopravicovej strany Národná jednota opustia Netanjahuovu vládu, ak premiér do 8. júna nepredloží plán povojnového usporiadania Pásma Gazy. Tento armádny generál vo výslužbe a bývalý minister obrany nastúpil do vojnového kabinetu ako minister bez portfólia.

Zúčastnené strany sa snažili demonštrovať národnú jednotu po útokoch vedených Hamasom a ďalšími extrémistickými skupinami 7. októbra 2023, pri ktorých zahynulo viac ako 1200 ľudí. Tento bezprecedentný útok vyvolal vojnu v Pásme Gazy, pričom Izrael reagoval masívnymi leteckými útokmi a pozemnou ofenzívou.

Národná únia je v skutočnosti opozičná strana. V prieskumoch verejnej mienky je v súčasnosti ďaleko pred Netanjahuovou stranou Likud, pripomína DPA. Netanjahu už skôr vyhlásil, že chce, aby toto územie zostalo v dohľadnej budúcnosti pod izraelskou vojenskou kontrolou. Doteraz však odmietol predložiť plán správy a obnovy Pásma Gazy po skončení vojny proti hnutiu Hamas.

Viac o téme: PotravinyVojnaHumanitárna pomocIzraelBenjamin NetanjahuOsídľovaniePásmo GazyUNRWA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu