Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

V Teheráne rokovali predstavitelia "osi odporu" proti Izraelu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

TEHERÁN - Lídri tzv. osi odporu, ktorá združuje regionálnych spojencov Iránu v boji proti Izraelu, vo štvrtok v Teheráne diskutovali o vojne v palestínskom Pásme Gazy.

Informovala o tom agentúra AFP s tým, že schôdzka predstaviteľov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, libanonského šiitského hnutia Hizballáh, jemenských protivládnych povstalcov - húsíiov a irackých šiitských ozbrojených skupín sa konala na okraj smútočných podujatí na počesť prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul minulú nedeľu pri havárii vrtuľníka v oblasti pri hraniciach s Azerbajdžanom.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Na stretnutí v Teheráne sa zúčastnil predseda politického výboru hnutia Hamas Ismáíl Haníja, ktorý sídli v Katare, ako aj zástupca Hizballáhu Naím Kásim a hovorca húsíjských povstalcov Muhammad Abdalsalám.Iránska tlačová agentúra Fars uviedla, že na schôdzke boli prítomní aj predstavitelia palestínskeho Islamského džihádu, Ľudového frontu za oslobodenie Palestíny a irackých radikálnych skupín.

Dym stúpa k oblohe po výbuchu v pásme Gazy z pohľadu južného Izraela, pondelok 13. mája 2024.
Zobraziť galériu (2)
Dym stúpa k oblohe po výbuchu v pásme Gazy z pohľadu južného Izraela, pondelok 13. mája 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

Medzi iránskymi predstaviteľmi bol i veliteľ zboru Iránskych revolučných gárd generál Hosejn Salámí, ako aj veliteľ jednotiek Kuds - odnože gardy pre zahraničné operácie - generál Esmáíl Káání.Miestna televízia IRIB uviedla, že v rámci diskusie jej účastníci údajne zdôraznili najmä nutnosť pokračovať v džiháde a bojoch až "do úplného víťazstva" hnutia palestínskeho odporu v Pásme Gazy, a to za účasti všetkých skupín odporu a frontov v regióne.

Haníja ešte predtým absolvoval audienciu u najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Alího Chameneího.Irán je síce kľúčovým podporovateľom Hamasu, ale účasť na útoku palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023 opakovane poprel.Raísího pochovajú vo štvrtok večer v mauzóleu imáma Rézu v meste Mašhad v provincii Chorásán Razaví, kde sa ultrakonzervatívny prezident narodil. Stane sa tak prvým vrcholným politikom v Iráne, ktorý bude pochovaný v tejto svätyni, čo je významná pocta, konštatovala AFP.Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján, ktorý pri havárii zahynul spolu s Raísím, bude pochovaný vo svätyni Šáh Abdol-Azim v meste Šahre Rej v provincii Teherán.

Viac o téme: Rokovanie IzraelTeheránGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu