Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Medzinárodný súdny dvor rozhodne o mimoriadnych opatreniach voči Izraelu v piatok

(Zdroj: TASR/AP Photo/Peter Dejong)

HAAG - Medzinárodný súdny dvor (MSD) oznámil, že v piatok (24. 5.) o 15.00 h SELČ vydá rozhodnutie k žiadosti Juhoafrickej republiky (JAR) nariadiť Izraelu, aby zastavil vojenskú operáciu v Pásme Gazy vrátane mesta Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

JAR požiadala MSD o prijatie mimoriadnych opatrení voči Izraelu minulý týždeň. Rozhodnutia haagskeho súdu, ktorý rieši spory medzi štátmi, sú záväzné, ale nemá právomoc ich presadiť. AFP v tejto súvislosti pripomína napríklad verdikt, keď MSD bezvýsledne nariadil Rusku, aby zastavilo inváziu na Ukrajinu.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Počas minulotýždňového pojednávania JAR na pôde MSD uviedla, že situácia v Pásme Gazy, ktorú označila za genocídu, dosiahla "nové a hrozné štádium". Izraelská ofenzíva v Rafahu na juhu palestínskej enklávy je "posledným krokom k zničeniu Gazy a Palestínčanov," tvrdil právnik Vaughan Lowe zastupujúci JAR.

Išlo už o tretie pojednávanie MSD týkajúce sa konfliktu v Gaze na podnet JAR. Tá sa ešte koncom decembra obrátila na MSD so žalobou, v ktorej obvinila Izrael v súvislosti s Gazou z páchania genocídy. MSD následne v januári vydal predbežné opatrenia, ktorými Izraelu nariadil urobiť všetko na zabránenie smrti Palestínčanov a ničeniu v Gaze. Žiadosti JAR, aby nariadil zastavanie vojenských operácií, však nevyhovel.

Vo februári následne MSD zamietol aj ďalšiu žiadosť JAR o naliehavé opatrenia na ochranu mesta Rafah. Zdôraznil však pritom, že Izrael musí dodržiavať predošlé nariadenia zamerané aj na zlepšenie humanitárnej situácie.

Izrael údajne robí všetko, aby ušetril civilistov

Izrael páchanie genocídy v Gaze dôrazne popiera s tým, že cieli len na militantov Hamasu a robí všetko, čo môže, aby ušetril civilistov. Vyhnúť sa civilným obetiam je podľa neho náročné, pretože taktikou Hamasu je ukrývať ozbrojencov v civilných oblastiach.

"Opakované nazývanie niečoho genocídou z toho genocídu nerobí. Opakovanie lži z nej nerobí pravdu. (V Pásme Gazy) prebieha tragická vojna, ale nie genocída," citovala AFP vyjadrenie právneho zástupcu Izralea Gilada Noama.

JAR však teraz tvrdí, že Izrael svojou vojenskou operáciou už dávno prekročil rámec oprávnenej sebaobrany. Predchádzajúce príkazy MSD zároveň JAR označila za nedostatočné na riešenie "brutálneho vojenského útoku na jediné zostávajúce útočisko pre obyvateľov Gazy".

Izraelská armáda vo štvrtok informovala o aktuálnom vývoji jej vojakov v Rafahu. Podľa nej teraz postupujú hlbšie cez mestské štvrte Brazília a Šabúra, o ktorých mala informácie, že sa tam nachádzajú "teroristické ciele". Za uplynulé dni tiež objavili v oblasti odpaľovacie zariadenia pre rakety a niekoľko tunelových šácht.

Viac o téme: IzraelPásmo GazyRafahMedzinárodný súdny dvorMimoriadne opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu