Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Asi tretina bojovníkov Hamasu padla v boji od začiatku vojny, tvrdia reportéri

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/Maverick Aoko)

TEL AVIV - Približne len 30 až 35 percent bojovníkov palestínskeho hnutia Hamas bolo zabitých od vlaňajšieho 7. októbra a zhruba 65 percent tunelov tejto teroristickej skupiny vládnucej v Pásme Gazy zostalo neporušených. Podľa serveru Politico ide o odhad amerických spravodajských služieb.

Americkí činitelia sa podľa Politico domnievajú, že sa Hamasu v posledných mesiacoch podarilo naverbovať tisícky ďalších členov. Server nespresňuje, či ide o aktívnych bojovníkov. Izraelská ofenzíva v Pásme Gazy je odvetou za teroristický útok Hamasu zo 7. októbra, keď palestínski ozbrojenci zabili na 1200 ľudí a asi 250 osôb uniesli do Gazy. Zhruba polovica rukojemníkov sa dostala na slobodu pri doteraz jedinom pokoji zbraní vlani v novembri.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Izrael bezprostredne po októbrovom útoku začal masívne bombardovanie Pásma Gazy a koncom októbra aj pozemnú operáciu, pri ktorej podľa ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamásom zomrelo na 35.600 Palestínčanov, z ktorých najmenej polovicu tvoria ženy a deti, a bezmála 80-tisíc ich bolo zranených. Izraelská armáda podľa posledného vyjadrenia premiéra Benjamina Netanjahua zabila zhruba 14.000 bojovníkov Hamasu a ďalších militantných skupín.

Viac o téme: ZabitíBojovníciIzraelPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu