Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Vražedná vlna horúčav: Zo stromov padajú mŕtve opice, ľudia sa snažia zvieratám pomôcť

Kvôli horúčavám padajú zo stromov opice.
Kvôli horúčavám padajú zo stromov opice. (Zdroj: Facebook/Conservación de la Biodiversidad del Usumacinta A.C.)

MEXIKO - Kvôli vlne horúčav s teplotami presahujúcimi 45 stupňov Celzia v juhovýchodnom Mexiku padajú zo stromov mŕtve alebo dehydrované opice. "Musíme sa postarať o zvieratá," povedal v pondelok prezident Andrés Manuel López Obrador. Požiada preto ministerstvo životného prostredia, aby sa zapojilo. Podľa správ environmentalistov už v štátoch Tabasco a Chiapas uhynulo 78 opíc.

Záchranné tímy zložené z biológov a veterinárov cestujú do Tabasca, aby poskytli vrešťanom vodu a jedlo, najmä ovocie, uviedla miestna civilná obrana. Len v obciach Cunduacán a Comalcalco našli mŕtve celkovo štyri opice vrešťany vrátane jedného mláďaťa.

Aktivisti za práva zvierat zbierajú dary 

Aktivisti požiadali verejnosť o dary ovocia na starostlivosť o opice. Na sociálnych sieťach kolovali videá opíc vrešťanov vo veterinárnej praxi, kde im podávali vodu na pitie zo striekačiek. V Cunduacáne boli niektoré exempláre prevezené do zdravotníckeho záchranného centra na bejzbalovom ihrisku.

Okrem úpalu a dehydratácie patria medzi dôvody úhynu vrešťanov lesné požiare a ničenie ich prirodzeného prostredia, čo vedie k nedostatku vody a potravy, uviedol šéf environmentálnej organizácie Cobius pre spravodajskú stránku „Animal Político“. 

 

Viac o téme: HorúčavyOpiceMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu