Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Šalamúnove ostrovy si 2. mája zvolia nového premiéra: V hre sú väzby s Čínou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HONIARA - Parlament na Šalamúnových ostrovoch sa vo štvrtok pokúsi zvoliť nového premiéra. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Poslanci tichomorskej krajiny sa stretnú v parlamente 2. mája, uviedol v pondelok v písomnom oznámení generálny guvernér David Vunagi. Nominácie na premiérsky post sa skončia v utorok popoludní. "Nech žije náš národ Šalamúnových ostrovov a nech žije náš národný parlament," napísal Vunagi.

archívne video

SNS je pripravená rokovať o fungovaní koalície do budúcna (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Súčasný pročínsky premiér Manasseh Sogavare si vo voľbách 17. apríla tesným rozdielom udržal svoje kreslo. Jeho strana však podľa predbežných výsledkov získala v 50-člennom parlamente iba 15 kresiel. To premiéra núti získavať potenciálnych koaličných partnerov, aby zostal pri moci. Sogavare podpísal v roku 2022 bezpečnostný pakt s Pekingom a dohliadal na rýchle rozširovanie čínskych záujmov na celom súostroví. Ďalšie politické strany vyjadrili želanie obmedziť vplyv Číny v prípade, ak vytvoria vládu.

Boj o moc

Štyri opozičné strany sa údajne spojili, aby bojovali o moc, čím sa spojila koalícia troch opozičných strán CARE s Jednotnou stranou Šalamúnových ostrovov (UP). So spoločnými 20 mandátmi by podľa predbežných výsledkov museli získať ďalších poslancov, aby mali šancu vládnuť. Zvyšok kresiel patrí nezávislým poslancom a menším stranám. Miestni obyvatelia používajú výraz "lúčny koník" pre nedeklarovaných politikov, ktorí sa na koaličných rokovaniach snažia "predať" svoje hlasy.

Podľa ústavy sa predseda vlády volí v tajnom hlasovaní zákonodarcov v parlamente. Kandidát, ktorý získa absolútnu väčšinu, sa stane predsedom vlády. Ak z prvého kola nevzíde jednoznačný víťaz, v ďalších kolách sa vyradia kandidáti s najnižším počtom hlasov.

Viac o téme: VoľbyPremiérČínaŠalamúnové ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu