Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

VARŠAVA - Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje agentúra PAP.

Stoltenberg sa v Poľsku stretol s predsedom vlády Donaldom Tuskom i britským premiérom Rishim Sunakom a navštívil základňu prvej varšavskej obrnenej brigády. "Žijeme v najnebezpečnejšom svete. Autoritárske mocnosti sa stále viac spájajú. Rusko získava podporu pre svoju agresívnu vojnu od Číny, Iránu a Severnej Kórey," uviedol šéf NATO. Dodal, že to ukazuje, že bezpečnosť nie je regionálna, ale globálna záležitosť.

archívne video

Juraj Blanár v NATO o voľbe budúceho generálneho tajomníka (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Zároveň pripomenul, že NATO je obranná aliancia, ktorá nevyhľadáva konflikt s Ruskom. Podľa Stoltenberga však NATO hodlá zaistiť bezpečnosť svojich členských krajín. "Desaťtisíc vojakov NATO v Poľsku vysiela nezameniteľnú správu, že NATO bude brániť a chrániť všetkých spojencov," vyhlásil Stoltenberg.

Severoatlantická aliancia sa tiež podľa neho zaviazala, že pomoc pre Ukrajinu bude stabilnejšia, pričom spomenul súčasnú prácu na plánoch dlhodobej finančnej pomoci. Pripomenul tiež, že NATO prijalo kroky na posilnenie ukrajinskej vzdušnej obrany, a to systémom protivzdušnej obrany od Nemecka. Šéf NATO zároveň privítal vojenskú pomoc pre Ukrajinu, ktorú cez víkend po niekoľkých mesiacoch schválila Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu.

Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti

Poľský premiér Donald Tusk v utorok s britským premiérom Rishim Sunakom a generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom rokoval o záležitostiach v oblasti bezpečnosti, informuje agentúra PAP.

Poľský premiér pre média uviedol, že so Sunakom hovoril najmä o bezpečnosti Poľska, Británie a Európy v spojitosti s pokračujúcou ruskou inváziou na Ukrajine. Tusk vyjadril spokojnosť s pokrokom v rámci projektu európskeho systému protivzdušnej obrany ESSI (European Sky Shield Initiative), ktorý iniciovalo Nemecko. "Spolupráca medzi Poľskom a Britániou môže byť a bude - o tom som presvedčený - príkladom aj pre ďalších partnerov," povedal.

Britský premiér obe krajiny označil za dve z najväčších vojenských mocností a pevných priateľov Ukrajiny. "Poľsko a Spojené kráľovstvo sú súčasťou narastajúcej vlny krajín, ktoré preberajú väčšiu zodpovednosť za našu kolektívnu bezpečnosť," uviedol a pripomenul, že Poľsko zo všetkých členských krajín NATO na obranu vynakladá percentuálne najväčšiu časť svojho hrubého domáceho produktu (HDP).

Sunak dodal, že Británia buduje vojnové lode a nové obranné systémy, ktoré budú chrániť vzdušný priestor Poľska. Takisto sľúbil, že na budúci rok Británia do Poľska umiestni 16.000 vojakov a stíhačky Typhoon.

Záležitosti bezpečnosti boli aj témou rokovaní Tuska so Sunakom a Stoltenbergom. "Našim spoločným cieľom je ukončiť obdobie súťaženia a rivality v rámci rôznych obranných iniciatív v Európe a Spojenom kráľovstve," povedal. Takisto je podľa jeho slov potrebné povzbudiť všetkých partnerov, aby naplno vzájomne zosúlaďovali systémy, vybavenie a postupy v oblasti bezpečnosti.

Viac o téme: VojaciNATOPoľskoJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu