Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovák roky bojoval s českými úradmi: Vypchatého vlka sa nechcel vzdať! TAKTO rozhodol súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Slovák v Česku vlastnil vypchatého vlka. Českej inšpekcii životného prostredia sa to však nepáčilo, pretože muž nevedel preukázať, ako k vlkovi prišiel. Vlka mu inšpektori zabavili. Slovák sa s nimi päť rokov ťahal po súdoch. Napokon rozhodol Najvyšší správny súd, ten mu vypchaté zviera definitívne odobral.

Prípad sa začal v roku 2019, kedy inšpektori vlka mužovi zabavili, píšu novinky.cz. Tvrdeniu, že vlk bol legálne ulovený v roku 2017, úrady neuverili. Skonštatovali, že zviera ulovené v roku 2017 vyzeralo inak ako zabavený exemplár. Mal lysiny a bol prašivý. To potvrdila aj analýza Karlovej univerzity. Tá skonštatovala, že ide o dvoch rozdielnych jedincov. To Slovák odmietol pripustiť a tvrdil, že sa museli zameniť vzorky. 

archívne video

Obžalovaná Ľubica R. je vinná v kauze agrodotácií, dostala podmienku (Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh/Jakub Popelka)

So žalobou neuspel ani u pražského mestského súd a napokon ani na Najvyššom správnom súde. „U zastreleného vlka bola odobratá vzorka a tá doputovala do Prahy, kedy bola využitá pri porovnávacej analýze so vzorkou zo zabaveného exemplára. Súd nemá o vzorke pochybnosti. Zistené skutočnosti neobsahujú akýkoľvek náznak, že by vzorka mohla byť zamenená alebo s ňou mohlo byť manipulované. Nič také nemožno vyvodiť ani na slovenskej strane,“ konštatoval senát na čele s Michaelou Bejčkovou.

"Sťažovateľovi sa nepodarilo preukázať legálne nadobudnutie exemplára vlka, tým teda nesplnil jednu zo zákonných podmienok, a preto mu inšpekcia exemplár právom zabavila," doplnil súd.

Viac o téme: ČeskoSúd SlovákTrofejVypchatý vlk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu