Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bloomberg šokuje: Čínsky export do Ruska poklesol! Washington varoval Peking už minulý rok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – Po spustení ruskej invázie na Ukrajinu a uvalení ekonomických sankcií od EÚ, začala Moskva ešte výraznejšie obchodovať s Čínou. Po dvoch rokoch od začiatku vojny sa však situácia na medzinárodnom poli začína meniť. Čínsky export do Ruska poklesol, pričom za to môžu nové obmedzenia zo strany Spojených štátov.

archívne video

Ekonomika by mala tento rok rásť o 1,2 %, vrchol inflácie máme za sebou (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Čínsky export do Ruska klesol v marci po prvý raz od polovice roku 2022. Stalo sa tak po tom, ako Spojené štáty čoraz častejšie hrozili uvalením sekundárnych sankcií na čínske banky. Tie mali údajne podporovať Rusko vo vojne na Ukrajine. Informuje o tom Bloomberg. Putin považuje zníženie čínskeho exportu z Číny len za dočasné, pričom na najbližšom rokovaní s prezidentom Si Ťin-pchingom môže otvoriť debatu opätovného zvýšenia objemu obchodu medzi krajinami. 

Varovanie USA  

Vývoz čínskeho tovaru do Ruska klesol v marci v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku o takmer 16 percent, pričom Bank of Russia hovorí až o 18-tich percentách. Banky, ktoré uzatvárajú medzinárodné transakcie totiž čelia uvaleniu sekundárnych sankcií zo strany USA v prípade, ak nejakým spôsobom pomôžu Rusku. Washington bude takéto kroky považovať za podporu pre Moskvu v boji na Ukrajine.  

Bloomberg šokuje: Čínsky export
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky)

Kommersant hlási, že čínske banky v marci 2024 začali blokovať platby od ruských spoločností, ktoré nakupovali komponenty na elektronickú montáž. Rusi mali vraj takýmto spôsobom obstarávať vybavenie pre svoju armádu. Z hľadiska zavádzania nových opatrení poklesol aj obchod medzi Ruskom a Tureckom. 

Rekordné obchody 

Rok 2023 bol pre Moskvu a Peking zlomový. Krajiny sa vďaka vzájomnému obchodu dostali na rekordnú sumu 240 miliárd dolárov. Rusi vyvážali do Číny ropu a druhou stranou išli najmä automobily, priemyselné stroje a elektronika. 

Bloomberg šokuje: Čínsky export
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ekonóm Oleksandr Isakov sa pre Bloomberg Economics, cituje Bussiness Times, vyjadril, že Rusi sa čoraz viac spoliehajú na vzájomný obchod s krajinami zo strednej časti Ázie. Prvé varovania z USA prišli pre Čínu už v decembri minulého roku. Moskva a Peking však fungujú na báze "priateľstva bez hraníc". Aj vzhľadom na toto spojenie boli sankcie zo strany Západu takmer neúčinné. 

Čína sa svojho spojenia s Ruskom neplánuje vzdať. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov len minulý týždeň vyhlásil, že s jeho čínskym kolegom Wang Yi sa dohodli na "dvojitej konfrontácii" s USA a ich spojencami. 

Reagovali Biden aj Yellenová

Ministerka financií USA Janet Yellenová sa počas minulotýždňovej oficiálnej návštevy Číny vyjadrila, že "USA varujú pred ďalšími krokmi, ktoré sa Čína chystá spraviť," pričom slová adresovala čínskym bankám pôsobiacim v zahraničí a vývozcom tovaru. "Pokiaľ akýmkoľvek spôsobom podporíte Rusko, vystavíte celú krajinu riziku uvalenia amerických sankcií," dodala. Stalo sa tak len niekoľko dní po telefonáte amerického prezidenta Joea Bidena a čínskej hlavy Si Ťin-pchinga, kedy sa Biden otvorene vyjadril, že sa obáva čínskej podpory v oblasti ruskej obrany a priemyslu.

Janet Yellenová
Zobraziť galériu (4)
Janet Yellenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ajit Solanki)

Zníženie čínskeho exportu pre Rusko podľa riaditeľ Euroázijského centra Carnegie Russia Alexandra Gabueva ukazuje, že niektoré prijaté opatrenia USA majú svoj účel, avšak "je príliš skoro hovoriť o ich trvalej účinnosti". "Predpokladám však, že Číňania sa stiahnu a budú opatrnejší," dodal. 
 

Viac o téme: EkonomikaDovozVývozExportImportRuskoUSAČínaPekingVojna na UkrajineSekundárne sankcieČínske banky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu