Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Afganistan trápia záplavy: Od piatka zomrelo najmenej 33 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÁBUL - Najmenej 33 ľudí zomrelo od piatku v Afganistane kvôli záplavám, uviedol dnes podľa agentúry AFP predstaviteľ afganského úradu pre zvládanie prírodných katastrof. Väčšinu úmrtí podľa neho zavinilo zrútenie striech zaplavených domov. Nadpriemerné zrážky teraz registruje asi dvadsať z 34 afganských provincií vrátane Kábulu.

"Bleskové záplavy podľa prvých správ od piatku spôsobili ťažké straty, ľudské aj finančné," povedal AFP afganský predstaviteľ. Živel si podľa neho vyžiadal životy 33 ľudí a ďalším 27 privodil zranenia. Voda okrem toho úplne zničila alebo poškodila skoro 600 domov, poničila 580 kilometrov ciest a zaplavila 800 hektárov poľnohospodárskej pôdy. Podľa meteorológov má pritom pršať aj na budúci týždeň.

archívne video

Hladina vody Dunaja mierne klesla (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V tomto ročnom čase sú v Afganistane dažde bežné, poznamenala AFP. Počas posledných troch marcových týždňov si podľa nej povodne v krajine vyžiadali životy asi 60 ľudí. Afganistan je spustošený desaťročiami vojen a patrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta. Podľa expertov je zle pripravený na prírodné katastrofy alebo na prejavy klimatických zmien.

Viac o téme: ZáplavyObeteAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu