Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hladiny riek v Rusku naďalej rýchlo stúpajú: Voda už zaplavila stovky domov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Hladiny riek v oblastiach ruského Uralu a juhozápadnej Sibíri naďalej rýchlo stúpajú, uviedli v utorok úrady. Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov. Informuje agentúra Reuters.

Obyvateľov 65-tisícového mesta Išim v Ťumenskej oblasti úrady v utorok skoro ráno vyzvali na urýchlenú evakuáciu pre kritické zvýšenie hladiny vody v rovnomennej rieke, ktorá preteká mestom. Rieka Tobol v ruskej Kurganskej oblasti pri hraniciach s Kazachstanom zaplavila rozsiahle územie vrátane stoviek domov.

archívne video

Hladina Dunaja v Bratislave sa prudko zdvihla, zaplavila časť známej promenády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Očakáva sa "veľmi zložitá" situácia, keďže hladina rieky môže na niektorých miestach stúpnuť až na 11 metrov. To je takmer dvojnásobok hraničnej hodnoty, uviedol gubernátor Kurganskej oblasti Vadim Šumkov. V meste Kurgan, administratívnom centre regiónu, výpadok elektrickej energie postihol približne 1500 obyvateľov.

V ruských regiónoch v oblasti pohoria Ural a v susednom Kazachstane sú jarné záplavy po topení snehu pravidelným javom, ale tento rok sú oveľa ničivejšie, pretože situáciu zhoršili výdatné dažde. V Rusku bolo doteraz zaplavených približne 40.000 domov, informovala štátna tlačová agentúra TASS citovaná agentúrou AFP. Médiá dodávajú, že obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Viac o téme: VodaEnergieRiekaRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu