Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nemecko zadržalo od októbra už vyše 700 prevádzačov migrantov, informuje tamojšia ministerka vnútra

 Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová Zobraziť galériu (2)
Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecko zaznamenáva prvé úspechy v obmedzovaní nelegálnej migrácie, tvrdí tamojšia ministerka vnútra Nancy Faeserová.

"Počet žiadostí o azyl je v súčasnosti o pätinu nižší ako v rovnakom období vlaňajšieho roka. Pri hraničných kontrolách sme od októbra zadržali 708 prevádzačov (migrantov) a zabránili 17.600 neoprávneným vstupom (do krajiny)," povedala v sobotu Faeserová pre nemeckú mediálnu skupinu Funke. Úspechy tohto druhu pripísala opatreniam, ktoré v ostatnom čase prijala vláda."Uzákonili sme rýchlejšie azylové konanie," povedala. "V platnosti je náš komplexný legislatívny balík pre vyšší počet a rýchlejšie deportácie (neúspešných žiadateľov o azyl)," uviedla ďalej ministerka.

Migranti v Líbyi
Zobraziť galériu (2)
Migranti v Líbyi  (Zdroj: SITA/AP Photo/Paolo Santalucia)

Vyzdvihla tiež najnovšie prijaté opatrenie, a síce vyplácanie sociálnych dávok utečencom prostredníctvom platobnej karty, a nie vo forme hotovosti, ktorého zavedenie v piatok odsúhlasil parlament. Cieľom opatrenia je zabrániť, aby utečenci posielali peniaze prevádzačom alebo rodine a priateľom v zahraničí."S platobnou kartou namiesto hotovosti, sme teraz jasne ukázali, že pomáhame utečencom, ktorí utekajú pred vojnou, ale zároveň zabraňujeme tomu, aby sa hotovosť dostala k prevádzačom ľudí," uviedla ministerka.

Za prijatie opatrenia v parlamente hlasovali poslanci vládnej trojkoalície zloženej zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), Zelených, Slobodnej demokratickej strany (FDP), a tiež poslanci z opozičnej protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD).Platobná karta má utečencom slúžiť na nákup tovaru a služieb základnej dennej potreby, ako napríklad potravín či lístkov na MHD. Faeserová v piatok uviedla, že niektorí utečenci budú môcť dostávať malú časť príspevku aj v hotovosti, jednotlivé prípady sa však budú posudzovať samostatne.

Faeserová v sobotu taktiež ocenila prijatie novej azylovej reformy EÚ, ktorá podľa nej dokazuje schopnosť Európy konať. "V pondelok navštívim vonkajšiu hranicu EÚ ležiacu medzi Bulharskom a Tureckom, aby som videla, ako sa teraz čo najrýchlejšie realizuje rozsiahlo zvýšená ochrana vonkajších hraníc a azylové konania, ktoré sú v súlade s ľudskými právami," dodala Faeserová.

Viac o téme: PrevádzačiMigrantiNemeckoNancy Faeserová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu