Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Od začiatku marca utieklo z hlavného mesta Haiti približne 95-tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

NEW YORK – Približne 95.000 ľudí utieklo od začiatku marca z metropoly Haiti Port-au-Prince, vyhlásila v piatok Medzinárodná organizácia OSN pre migráciu (IOM).

"(Neistota) núti čoraz viac ľudí opustiť hlavné mesto a hľadať útočisko v provinciách, čím riskujú prechod územia ovládaného gangmi," uvádza IOM.Organizácia zbiera údaje z rušných autobusových staníc v hlavnom meste. Dodáva však, že zrejme nie sú úplné, pretože niektorí ľudia sa mohli vyhnúť kontrolným bodom alebo neboli zarátaní.Väčšina (58 percent) ľudí opúšťajúcich Port-au-Prince mieri na juh Haiti, kde sa už nachádza viac než 116.000 vnútorne vysídlených osôb. Väčšina z nich opustila hlavné mesto počas uplynulých niekoľkých mesiacov, dodáva IOM.

"Provincie nemajú dostatočnú infraštruktúru a hostiteľské komunity nemajú dostatok zdrojov na to, aby sa dokázali vysporiadať s prívalom ľudí utekajúcich z hlavného mesta," upozorňuje IOM vo vyhlásení.Haiti už niekoľko desaťročí sužuje chudoba, politická nestabilita a prírodné katastrofy, ku ktorým sa pridalo aj ničivé zemetrasenie z roku 2010, ktoré si podľa oficiálnych záznamov OSN vyžiadalo približne 220.000 ľudských životov.

Krajina zápasí s vlnou násilia vyvolanou vplyvnými kriminálnymi gangmi, ktorá sa vystupňovala koncom februára, keď gangy spustili sériu útokov na vládne inštitúcie v snahe donútiť premiéra Ariela Henryho podať demisiu. Ozbrojenci podpálili policajné stanice, strieľali na hlavné medzinárodné letisko, ktoré je odvtedy zatvorené, a zaútočili na dve najväčšie väznice, odkiaľ oslobodili viac ako 4000 väzňov. Henry neskôr oznámil, že z postu premiéra odstúpi, aby mohla vzniknúť dočasná vláda.

Na Haiti zriadili dočasnú prezidentskú radu: Jej úlohou je vybrať novú vládu

Na Haiti bola v piatok formálne ustanovená dočasná prezidentská rada, ktorej úlohou je vybrať nového premiéra a členov vládneho kabinetu.Dočasná prezidentská rada bola zriadená mesiac po tom, ako premiér Ariel Henry počas vlny útokov gangov v hlavnom meste Port-au-Prince prisľúbil, že odstúpi z funkcie po jej ustanovení.Radu bude tvoriť deväť zástupcov z rôznych strán, skupín občianskej spoločnosti a súkromného sektora. Právo hlasovať však bude mať iba sedem členov.Henry sa po zverejnení dekrétu o zriadení rady k svojej rezignácii bezprostredne nevyjadril.

Ozbrojené haitské gangy už vyše mesiaca podnikajú útoky na kľúčové vládne inštitúcie. Ich cieľom bolo vypudiť premiéra Ariela Henryho, ktorý sa dostal k moci v roku 2021 po vražde prezidenta Jovenela Moiseho. Násilie od začiatku útokov z 29. februára v niektorých oblastiach hlavného mesta zoslablo, ale napriek tomu tam k streľbe dochádza denne.Vlna násilia zapríčinila, že z metropoly Haiti začali hromadne utekať tamojší obyvatelia. Podľa Medzinárodnej organizácie OSN pre migráciu (IOM) odtiaľ od začiatku marca utieklo približne 95.000 ľudí.

Vyostrujúca sa situácia donútila minulý mesiac premiéra Henryho oznámiť, že odstúpi, len čo vznikne dočasná prezidentská rada. Henry, ktorý bol na oficiálnej návšteve v Keni, kde s podporou OSN presadzoval vyslanie policajtov z tejto východoafrickej krajiny, pre vyčíňanie gangov uviazol mimo Haiti.

Viac o téme: MigráciaOSNHaitiIOMMedzinárodná organizácia OSN pre migráciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu