Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Streľba medzi políciou a gangmi na Haiti ochromila oblasť okolo Národného paláca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PORT-AU-PRINCE - Intenzívna streľba vypukla v pondelok v centre haitského hlavného mesta Port-au-Prince. Polícia tam niekoľko hodín v blízkosti Národného paláca bojovala proti členom gangov. Informuje agentúra AP.

Miestne médiá uviedli, že postrelený bol najmenej jeden policajt. Uprostred streľby sa ocitlo viacero civilistov. Jeden muž, ktorý zo strachu o život odmietol uviesť agentúre AP svoje meno, povedal, že v paľbe uviazol na päť hodín, kým ho zachránila polícia. "Krylo nás obrnené vozidlo a tak sme mohli odísť," dodal.

archívne video

Hlavné mesto sa zahalilo do smútku: Ľudia zapaľujú sviečky obetiam útoku na Karlovej univerzite (Zdroj: Topky/ Maarty)

Gangy už vyše mesiaca podnikajú útoky na kľúčové vládne inštitúcie. Podpaľujú policajné stanice, strieľajú na hlavné medzinárodné letisko, ktoré je teraz zatvorené, a vtrhli aj do dvoch najväčších väzníc krajiny, kde oslobodili vyše 4000 väzňov.

1554 zabitých ľudí

Násilie od začiatku útokov z 29. februára v niektorých oblastiach mesta zoslablo, ale napriek tomu k streľbe dochádza denne. K 22. marcu bolo hlásených najmenej 1554 zabitých ľudí a ďalších 826 utrpelo zranenia, uviedla OSN.

Vyostrujúca sa situácia donútila minulý mesiac haitského premiéra Ariela Henryho oznámiť, že odstúpi, len čo vznikne osobitná prezidentská rada, ktorá má vybrať nového premiéra. Henry, ktorý bol na oficiálnej návšteve v Keni, kde s podporou OSN presadzoval vyslanie policajtov z tejto východoafrickej krajiny, pre vyčíňanie gangov uviazol mimo Haiti.

Viac o téme: GangPolícia StreľbaHaiti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu