Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pred násilím gangov na Haiti utieklo z hlavného mesta viac ako 53-tisíc ľudí

(Zdroj: Getty Images)

PORT-AU-PRINCE - Viac než 53.000 ľudí utieklo v marci z Haiti za menej ako tri týždne, uvádza utorková správa OSN. Väčšina z nich ušla pred neutíchajúcim násilím gangov, informuje agentúra AP.

Predstavitelia OSN sa obávajú, že viac ako 60 percent z nich mieri do vidieckych oblastí na juhu Haiti. "Humanitárni pracovníci zdôraznili, že tieto oblasti nemajú dostatočnú infraštruktúru a zdroje na zvládnutie veľkého počtu ľudí utekajúcich z Port-au-Prince," povedal hovorca OSN Stéphane Dujarric.

archívne video

Policajtom sa podarilo rozložiť drogový gang. (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

V južných regiónoch sa už nachádza viac ako 116.000 Haiťanov, ktorí predtým opustili Port-au-Prince, uvádza správa Medzinárodnej organizácie pre migráciu. Ľudia začali z trojmiliónového hlavného mesta hromadne odchádzať koncom februára, keď kriminálne gangy spustili sériu útokov na vládne inštitúcie. Ozbrojenci podpálili policajné stanice, strieľali na hlavné medzinárodné letisko, ktoré je odvtedy zatvorené, a zaútočili na dve najväčšie väznice, odkiaľ oslobodili viac ako 4000 väzňov.

Do 22. marca bolo nahlásených viac ako 1500 mŕtvych

OSN uvádza, že do 22. marca bolo nahlásených viac ako 1500 mŕtvych a 17.000 ľudí bez domova. Sedemdesiat percent ľudí, ktorí od 8. do 27. marca utiekli z Port-au-Prince, už vtedy nebývalo vo svojich domovoch a žilo u príbuzných alebo v preplnených a nehygienických provizórnych prístreškoch, zistila OSN. Viac ako 90 percent Haiťanov opúšťalo hlavné mesto v autobusoch cez nebezpečné územia kontrolované gangmi, kde ozbrojenci už v minulosti strieľali na prostriedky verejnej dopravy.

Predseda vlády Ariel Henry oznámil, že abdikuje po vytvorení dočasnej prezidentskej rady, ktorej úlohou bude vybrať nového premiéra a členov kabinetu. Henry sa na začiatku útokov nachádzal v Keni, kde sa snažil presadiť vyslanie policajných síl z krajiny s podporou OSN, a odvtedy sa pre násilnosti na Haiti nedokázal vrátiť do vlasti.

Viac o téme: GangOSNHaiti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu