Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko podniklo 40 raketových a 40 dronových útokov na Ukrajinu: Zelenskyj opätovne požiadal o dodanie protivzdušnej obrany

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Rusko v noci na štvrtok vystrelilo na Ukrajinu viac než 40 rakiet a uskutočnilo 40 dronových útokov, pričom cielilo na "kritickú infraštruktúru" krajiny, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý zároveň opätovne požiadal o dodanie systémov protivzdušnej obrany Kyjevu. Informuje o tom agentúra AFP.

"V noci Rusko vystrelilo viac než 40 rakiet a 40 dronov na Ukrajinu," napísal Zelenskyj na platforme X. "Niektoré rakety a drony (iránskej výroby) Šáhid boli úspešne zostrelené. Žiaľ, len časť z nich. Ruskí teroristi opäť raz cielili na kritickú infraštruktúru," dodal ukrajinský prezident. Zároveň spresnil, že došlo k ďalšiemu "ohavnému" útoku na veľkomesto Charkov i na Charkovskú oblasť. "Cielili však aj na objekty v Kyjevskej, Záporožskej, Ľvovskej a Odeskej oblasti," napísal.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 759 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

"Všetci naši európski susedia a ďalší partneri vidia kritickú potrebu Ukrajiny pre systémy protivzdušnej obrany. Práve teraz, s našou schopnosťou prekonať ruský teror, môže svet ukázať, že s každým terorom sa zaobchádza rovnako ako so zločinom. Ak však bude Rusku umožnené v tom pokračovať, ak ruské rakety a bezpilotné lietadlá budú naďalej útočiť nielen na Ukrajinu, ale aj na odhodlanie našich spojencov, bude to znamenať globálnu licenciu na teror," uviedol Zelenskyj na platforme X.

Žiadosť o pomoc

"Potrebujeme systémy protivzdušnej obrany a ďalšiu obrannú pomoc, nielen zatvárať oči a viesť zdĺhavé diskusie," dodal ukrajinský prezident, ktorý zároveň vyjadril vďačnosť "všetkým na svete, ktorí skutočne podporujú boj Ukrajiny o život".

Viac o téme: útokyObranaRuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu