Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V ruskom meste Orenburg očakávajú vrchol povodňovej vlny

Žena nesie svoje domáce zvieratko z lode v zaplavenej oblasti v ruskom Orenburgu
Žena nesie svoje domáce zvieratko z lode v zaplavenej oblasti v ruskom Orenburgu (Zdroj: SITA/AP Photo)

ORENBURG - Ruskú Orenburskú oblasť hraničiacu s Kazachstanom sužujú najhoršie záplavy od začiatku historických záznamov. Tamojšie úrady očakávajú vrchol povodňovej vlny v priebehu piatka a soboty, informuje správa agentúry DPA.

Očakáva sa tiež zaplavenie ďalších 800 domov, čo sa dotkne 2 300 ľudí v tejto juhoruskej oblasti, uvádza ruská agentúra TASS s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. V Orenburskej oblasti už voda zaplavila zhruba 12-tisíc domov a 15-tisíc pozemkov.

archívne video

Hladina vody Dunaja mierne klesla (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V polmiliónovej oblastnej metropole Orenburg namerali v piatok ráno na rieke Ural úroveň vody vo výške 11,1 metra, čo je takmer dva metre nad kritickou hranicou. Experti očakávajú stúpnutie hladiny ešte o pol metra.

Predchádzajúci rekord namerali v roku 1942 a predstavoval 9,4 metra, uviedol oblastný gubernátor Denis Pasler vo štvrtkovom videorozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Rozsiahle záplavy sú aj v ďalších oblastiach Ruska ležiacich na hraniciach s Kazachstanom, ako aj v samotnom Kazachstane.

Povodne vyvolalo topenie ľadu a prudké dažde

Nezvyčajne veľké jarné povodne vyvolalo topenie obrovských más snehu kombinované s prudkým dažďom. Ľadové kryhy v riekach často vytvárajú bariéry pre voľné prúdenie vody a okrem toho sa pretrhla aj hrádza na rieke Ural pri meste Orsk.

Obyvatelia postihnutých oblastí sa podľa médií sťažujú na zlé riadenie krízy zo strany úradov. Putin si vypočul gubernátorov dotknutých oblastí a nariadil, aby bolo všetko pripravené na obnovu po ustúpení povodní, vyplýva z vyhlásenia Kremľa.

Viac o téme: ZáplavyPovodneVrcholRuskoOrenburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu