Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Biden privítal japonského premiéra Kišidu na štátnej návšteve: Témou bude Čína

Prezident Joe Biden a japonský premiér Fumio Kišida Zobraziť galériu (2)
Prezident Joe Biden a japonský premiér Fumio Kišida (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Prezident USA Joe Biden privítal v utorok japonského premiéra Fumia Kišidu v Bielom dome. Odštartovala tým japonská štátna návšteva, ktorá má priniesť veľké zlepšenie v obranných vzťahoch oboch krajín v období silnejúcej Číny. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

Oficiálnou súčasťou návštevy bude v stredu galavečera a tlačová konferencia v Ružovej záhrade, čo je znak hodnoty, akú pripisuje Washington čoraz sebaistejšiemu Japonsku. Obaja lídri majú odhaliť plán na prebudovanie amerického vojenského velenia v Japonsku, čo bude najväčšie zlepšenie v obrannej spolupráci od 60. rokov 20. storočia. Cieľom je rýchlejšia reakcia na hrozby v ázijsko-tichomorskej oblasti.

archívne video

Bidenová odchod z paláca (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kišida (66) je prvým japonským lídrom, ktorému sa dostanú najvyššie pocty od prezidenta USA od čias Šinza Abeho. Toho si takto uctili v roku 2015. Premiér Kišida prišiel v utorok večer do Bieleho domu so svojou manželkou Juko. Biden (81) a prvá dáma USA Jill Bidenová potom vzali japonských manželov do elegantnej reštaurácie v Georgetowne, vychytenej štvrti Washingtonu.

Prezident Joe Biden a prvá dáma Jill Bidenová vítajú japonského premiéra Fumia Kišidu a jeho manželku Juko Kišidu po ich príchode do Bieleho domu
Zobraziť galériu (2)
Prezident Joe Biden a prvá dáma Jill Bidenová vítajú japonského premiéra Fumia Kišidu a jeho manželku Juko Kišidu po ich príchode do Bieleho domu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Bidenová uviedla, že návšteva "oslávi prekvitajúce priateľstvo medzi USA a Japonskom". "Naše národy sú partnermi vo svete, kde sme si vybrali tvorbu namiesto ničenia, mier namiesto krviprelievania a demokraciu namiesto autokracie," povedala prvá dáma USA novinárom pred stredajšou štátnou večerou.

Nad americkým a japonským lídrom sa však vznáša citlivá téma - japonské prevzatie skupiny US Steel. Biden je proti tejto zmluve, pretože ho čaká tvrdý boj o znovuzvolenie proti zástancovi protekcionizmu a bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Viac o téme: Návšteva USAJaponskoJoe BidenFumio Kišida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu