Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Izrael blokuje oveľa viac potravinovej než inej pomoci v Pásme Gazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

ŹENEVA - Izrael blokuje oveľa viac konvojov vezúcich potravinovú pomoc do Pásma Gazy, než konvojov vezúcich iné druhy pomoci. V utorok to oznámila OSN. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

Hovorca humanitárnej agentúry OSN poukázal na štatistiky od marca, ktoré dokazujú, že je oveľa ťažšie dostať povolenie na doručenie potravín do palestínskej enklávy, než inej pomoci. "Konvoje s potravinami, ktoré by mali ísť hlavne na sever, kde 70 percent ľudí čelí hladomoru, sú trikrát častejšie odmietnuté, než humanitárne konvoje s inými druhmi materiálu," povedal novinárom v Ženeve Jens Laerke.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Izrael čelí silnejúcemu medzinárodnému tlaku, aby umožnil viac pomoci do Pásma Gazy, ktoré sa po šiestich mesiacoch vojny nachádza v stave humanitárnej katastrofy. Vojnu spustil Izrael ako odvetu po bezprecedentnom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas 7. októbra na izraelské územie.

Izrael medzitým uviedol, že hlavný problém je s distribúciou humanitárnej pomoci OSN na území Pásma Gazy. COGAT, orgán izraelského ministerstva obrany, ktorý riadi tok pomoci, v utorok na sociálnej sieti X oznámil, že "za posledné dva dni bolo prekontrolovaných a posunutých do Pásma Gazy 741 kamiónov s humanitárnou pomocou".

Dodal: "Humanitárne agentúry OSN rozdistribuovali v Pásme Gazy iba 267 humanitárnych kamiónov (z nich 146 viezlo potraviny). Pomoc je dostupná, záleží však na jej distribúcii."

Viac o téme: Potravinová pomocOSNIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu