Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Humanitárna pomoc pre Kubu sa týka nákupu sušeného mlieka pre deti

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: Topky/Ján Zemiar )

BRATISLAVA - Humanitárna pomoc Slovenska pre Kubu vo výške 200.000 eur sa týka nákupu 60 ton sušeného mlieka pre deti. Informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Šéf slovenského rezortu diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) vyjadril presvedčenie, že napriek zložitému procesu, ktorý je súčasťou obstarávania tohto typu humanitárnej pomoci, dorazí sušené mlieko ku kubánskym deťom čo najskôr.

archívne video

Máme naplánovaných 20 stretnutí na školách ako symbolicky 20. výročie pripomenutia si nášho členstva v Európskej únii, informuje Juraj Blanár (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

"Kuba sa nachádza v ťažkej hospodárskej situácii. Zhoršuje sa aj dostupnosť potravín, čo ohrozuje životné podmienky obyvateľov tohto ostrovného štátu, a preto sme sa rozhodli podať pomocnú ruku s cieľom aspoň čiastočne prispieť k stabilizácii humanitárnej situácie," povedal Blanár, ktorý v stredu prijal mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Kubánskej republiky Rafaela Paulina Pino Bécquera.

Vyčlenenie finančných prostriedkov schválila vláda SR na marcovom rokovaní

"Som rád, že som mohol pánovi veľvyslancovi oznámiť, že sa nám podarilo naplánovať a zabezpečiť veľmi špecifickú logistiku tohto procesu a už v pondelok odosielame financie do Svetového potravinového programu," podotkol Blanár.

Poukázal na to, že Slovensko a Kubu spája dlhoročný vzťah ešte z čias bývalého Československa. Obaja partneri podporili na rokovaní zámer nadviazať na konštruktívnu spoluprácu a intenzívnejšie ju rozvíjať v hospodárskej i turistickej oblasti. Slovenská republika má podľa ministerstva záujem podpísať s Kubou zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia a rovnako novú zmluvu o ochrane a podpore investícií.

Viac o téme: MliekoKubaJuraj BlanárHumanitárna pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu