Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nový migračný balík Európskej únie zhorší situáciu prisťahovalectva, tvrdí Hidvéghi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Nový migračný balík Európskej únie ešte viac zhorší imigračnú situáciu, vyhlásil v stredu v Bruseli poslanec Európskeho parlamentu z maďarskej vládnej strany Fidesz Balázs Hidvéghi. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca v Budapešti.

Hidvéghi na tlačovej konferencii po parlamentnej diskusii EÚ o novej migračnej a azylovej legislatíve upozornil, že balík rieši systém, v ktorom sa rozhoduje o tom, kto môže zostať na území Európskej únie po tom, čo už boli migranti vpustení na územie Únie.

archívne video

Juraj Blanár v NATO o novom pláne pomoci pre Ukrajinu a pozícii Slovenska (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Nový migračný balík EÚ tak ešte viac zhorší už aj tak vážnu imigračnú situáciu v Európe, čo prispeje k vytváraniu a ďalšiemu rastu migračných get, dodal Hidvéghi. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na fóre obyvateľov v juhomaďarskom meste Paks ešte pred schválením migračného paktu v Bruseli zdôraznil, že maďarská vláda bude aj naďalej právnou i fyzickou cestou brániť migrantom vo vstupe na svoje územie, nezávisle od toho, aký balík zákonov EP prijme.

"Naša krajina už deväť rokov chráni vonkajšiu hranicu EÚ a schengenský priestor pred nelegálnymi migrantmi, na čo Budapešť nielenže nedostáva podporu z Bruselu, ale stúpa aj tlak zo strany EÚ na maďarskú vládu, aby sa vzdala ochrany hraníc, teda aj ochrany maďarskej kultúry a identity," dodal Szijjártó.

Európsky parlament v stredu hlasoval za reformu azylového systému Európskej únie

Po rokoch diskusií a sporov tak poslanci schválili dohodnutý kompromis, ktorý výrazne sprísni súčasné predpisy týkajúce sa migrácie do EÚ. Europoslanci schválili desať legislatívnych textov k reforme európskej migračnej a azylovej politiky dohodnutej s členskými štátmi EÚ vlani v decembri.

Nariadenie o riadení azylu a migrácie stanovuje, že krajinám EÚ, ktoré sú vystavené migračnému tlaku, pomôžu ostatné členské štáty buď premiestnením žiadateľov o azyl na svoje územie, finančnými príspevkami alebo prevádzkovou a technickou podporou. Zároveň sa aktualizujú dublinské pravidlá, teda kritériá stanovujúce, ktorý členský štát je zodpovedný za posudzovanie žiadostí o medzinárodnú ochranu.

Viac o téme: MaďarskoEurópska úniaMigračný balíkParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu