Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hamas odmieta ustúpiť od svojich požiadaviek na prímerie v Pásme Gazy

Šéf Hamasu Ismáíl Haníja
Šéf Hamasu Ismáíl Haníja (Zdroj: X/SuppressedNws)

KÁHIRA - Hnutie Hamas v sobotu uviedlo, že neustúpi od svojich požiadaviek na uzavretie dohody o prímerí v Pásme Gazy. Zároveň potvrdilo, že v nedeľu vyšle svoju delegáciu na rokovania do Káhiry. Informujeme o tom podľa správ agentúr AFP a Reuters.

"Hamas potvrdzuje, že sa drží pozície, ktorú prezentoval 14. marca... a z tejto pozície neustúpime," uviedlo palestínske hnutie vo vyhlásení. Zároveň zopakovalo svoje požiadavky – "úplné prímerie, stiahnutie okupačných síl z Gazy, návrat vysídlených osôb do ich obydlí, voľný pohyb osôb, poskytnutie pomoci a prístreškov a seriózna dohoda o výmene rukojemníkov". Na mierových rokovaniach v Egypte povedie delegáciu Hamasu zástupca šéfa hnutia Chálil Hajja.

Biden naliehal na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua

Americký prezident Joe Biden pred víkendovými rozhovormi v Káhire požiadal lídrov Egypta a Kataru, aby zabezpečili záväzky Hamasu "súhlasiť s dohodou a dodržiavať ju", povedal nemenovaný vysokopostavený americký predstaviteľ pre agentúru AFP. Biden vo štvrtok naliehal na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby "plne splnomocnil" svojich vyjednávačov na dosiahnutie dohody.

Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy v reakcii na útok Hamasu na izraelské územie zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo vyše 1150 ľudí a najmenej 250 ďalších bolo podľa izraelských úradov unesených. Odvetné kroky izraelskej armády v Pásme Gazy si odvtedy vyžiadali už viac ako 33.000 obetí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze.

Viac o téme: PrímeriePožiadavkyHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu