Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rada OSN pre ľudské práva vyzvala na zbrojné embargo voči Izraelu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Evan Schneider/United Nations via AP)

ŽENEVA - Rada OSN pre ľudské práva v rezolúcii schválenej v piatok vyzvala na zastavenie predaja zbraní Izraelu. Poukázala pritom na riziko genocídy v palestínskom Pásme Gazy, kde počas pol roka trvajúcich operácií izraelskej armády prišlo o život viac ako 33.000 ľudí. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

Za rezolúciu hlasovalo 28 z 47 členských štátov rady, šesť krajín hlasovalo proti a 13 sa zdržalo. Bolo to po prvýkrát, čo najvyšší orgán OSN pre ľudské práva zaujal postoj voči dosiaľ najkrvavejšej vojne v tejto obliehanej palestínskej enkláve. Izraelská veľvyslankyňa pri OSN v Ženeve Mejrav Ejlonová-Šaharová označila prijatie rezolúcie za "škvrnu pre Radu ľudských práv a pre celú OSN."

Ostro formulovaná rezolúcia vyzýva krajiny na zastavenie predaja a iných zásielok zbraní, munície a ďalšieho vojenského vybavenia do Izraela s cieľom zabrániť porušovaniu medzinárodného humanitárneho práva a ľudských práv. Uznesenie spomína aj rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora z januára tohto roka o tom, že v Pásme Gazy "existuje značné riziko genocídy".

Dokument zároveň žiada okamžité prímerie v Pásme Gazy

Výzvu predložil Pakistan v mene všetkých členských štátov Organizácie islamskej spolupráce (OIC) s výnimkou Albánska. Dokument zároveň žiada okamžité prímerie v Pásme Gazy a umožnenie prístupu humanitárnej pomoci. Ejlonová-Šaharová na zasadnutí rady vyhlásila, že hlasovanie za odstavenie Izraela od dodávok zbraní je "hlasovaním za Hamas". Spojené štáty, ktoré sú kľúčovým spojencom Izraela, hlasovali proti zbrojnému embargu na Izrael a spolu s nimi aj Nemecko, Argentína, Bulharsko, Malawi a Paraguaj.

Washington túto výzvu nemôže podporiť

Veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN v Ženeve Michele Taylorová priznala, že "Izrael nerobí dosť na zmiernenie dôsledkov na civilistov". Dodala však, že Washington túto výzvu nemôže podporiť, keďže obsahuje veľa problematických prvkov, ako napríklad neodsúdenie Hamasu a útoku na Izrael zo 7. októbra 2023. Bezpečnostná rada OSN minulý týždeň po prvý raz schválila uznesenie s výzvou na prímerie v Pásme Gazy. Rezolúcia prešla, pretože USA sa zdržali hlasovania.

Viac o téme: EmbargoĽudské právaOSNIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu