Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

FAO doručila prvýkrát od začiatku vojny do Pásma Gazy krmivo pre zvieratá

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo po prvý raz od začiatku vojny v Pásme Gazy doručila väčšie množstvo krmiva pre zvieratá
Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo po prvý raz od začiatku vojny v Pásme Gazy doručila väčšie množstvo krmiva pre zvieratá (Zdroj: X/FAOinNENA_EN)

RÍM - Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) po prvý raz od začiatku vojny v Pásme Gazy doručila do tejto palestínskej enklávy väčšie množstvo krmiva pre zvieratá. Do viac ako 2400 domácností vlastniacich dobytok bolo distribuovaných prvých 150 z celkovo 1500 ton krmiva, informovala v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie FAO.

Pred vojnou boli miestni výrobcovia potravín takmer sebestační v zásobovaní obyvateľstva mliekom, vajcami, mäsom, zeleninou a ovocím, uviedla FAO. Po 7. októbri, keď palestínski militanti vpadli do južného Izraela a zabili a zranili stovky ľudí, však nastal kolaps dodávateľského reťazca, ktorý viedol k rýchlemu zhoršeniu potravinovej bezpečnosti v Pásme Gazy. Po začiatku vojny bolo zabitých, skonzumovaných alebo uhynulo približne 55 percent dobytka. V marci podľa FAO zostalo v Pásme Gazy len asi 30 000 oviec a kôz.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Nestačí len jesť chlieb. Musíte jesť zeleninu. Musíte mať prístup k bielkovinám. Musíte mať prístup aj k mlieku," povedal Rein Paulsen, riaditeľ FAO pre núdzové situácie. To je podľa neho dôvod, prečo sú dodávky krmiva pre zvieratá také dôležité. Dodávka plánovaných 1500 ton krmiva by mohla zabezpečiť, že všetky deti do desať budú mať k dispozícii mlieko približne 50 dní, čo pokryje približne 20 percent odporúčaného minimálneho množstva kalórií.

Viac o téme: PomocZvieratáKrmivoIzraelPásmo GazyFAOPrvá dodávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu