Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Izrael podľa prezidenta Herzoga už polroka bojuje v Gaze v krvavej a náročnej vojne

Izraelský prezident Jicchak Herzog Zobraziť galériu (2)
Izraelský prezident Jicchak Herzog (Zdroj: TASR/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File))

JERUZALEM - Izrael už takmer polroka zvádza v Pásme Gazy "krvavú a náročnú vojnu", povedal izraelský prezident Jicchak Herzog.

V nedeľu "o 6.29 h (5.29 h SELČ) si pripomenieme šesť mesiacov od krutého teroristického útoku a strašného masakru," povedal v sobotu Herzog, pričom tak odkazoval na bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra."Pol roka od tohto zločinu proti našim sestrám a bratom, proti nášmu štátu, od tohto zločinu proti ľudskosti. Šesť mesiacov krvavej a náročnej vojny," povedal izraelský prezident.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

AFP pripomína, že desaťtisíce ľudí v sobotu v izraelských mestách protestovali proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a spôsobu, akým vedie vojnu proti Hamasu v Gaze, pričom vládu žiadali aj o vyrokovanie prepustenia zvyšných rukojemníkov, ktorých tam militanti stále zadržiavajú. Premiéra Netanjahua zároveň vyzývali ba odstúpenie a apelovali na okamžité konanie nových volieb.

Izraelský prezident sa stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou
Zobraziť galériu (2)
Izraelský prezident sa stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Izraelská armáda v sobotu informovala, že našla telo jedného zo zmienených rukojemníkov. Ide už o 12 mŕtveho rukojemníka, ktorého armáda priviezla domov z vojny v Gaze.Vojnu v Gaze rozpútal zmienený bezprecedentný útok Hamasu zo 7. októbra a následná tvrdá reakcia zo strany Izraela. Militanti z Hamasu pri zmienenom útoku podľa izraelských údajov zabili 1170 Izraelčanov a cudzincov, prevažne civilistov.

Zároveň zajali zhruba 250 rukojemníkov, z ktorých 129 je stále zadržiavaných v Gaze. Do zmieneného čísla je zarátaných aj vyše 30 osôb, o ktorých Izrael predpokladá, že už nežijú.Izrael v rámci odvety spustil rozsiahlu ofenzívu v Pásme Gazy, pri ktorej podľa tamojšieho minsterstva zdravotníctva ovládaného Hamasom zahynulo už prinajmenšom 33.137 ľudí.

Viac o téme: VojnaIzraelPásmo GazyJicchak Herzog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu