Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Palestínčania si uctia poľského humanitárneho pracovníka zabitého v Gaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bashar Taleb)

VARŠAVA - Palestínsky veľvyslanec v Poľsku Mahmúd Chalífa uviedol, že jeho krajania si chcú pripomenúť smrť poľského charitatívneho pracovníka v Pásme Gazy. Damian Sobol bol medzi siedmimi dobrovoľníkmi humanitárnej organizácie World Central Kitchen (WCK), ktorí zahynuli v pondelok 1. apríla po izraelskom útoku na ich vozidlá.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Mahmúd Chalífa v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMF FM povedal, že sa chce spolu s "väčším zastúpením Palestínčanov" zúčastniť na Sobolovom pohrebe v jeho rodnom meste Przemysl na juhovýchode Poľska.Veľvyslanec označil pomoc, ktorú poskytli dobrovoľníci v Pásme Gazy, za "hrdinský čin". Povedal tiež, že "poľského dobrovoľníka si bude pripomínať celý palestínsky národ", ale zatiaľ nevie povedať, o akú formu spomienok pôjde.

Izraelské sily sa mylne domnievali, že útočia na bojovníkov hnutia Hamas. Izraelská armáda po vyšetrení incidentu v piatok oznámila, že pre vážne chyby a porušenia armádnych postupov prepustila dvoch dôstojníkov a ďalší boli pokarhaní.V Pásme Gazy panuje humanitárna kríza na hranici hladomoru v dôsledku bojov medzi Izraelom a palestínskou organizáciou Hamas. Vojnu odštartoval teroristický útok na Izrael 7. októbra 2023.

Viac o téme: PoľskoIzraelGazaHumanitárny pracovníkPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu