Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Železničnú dopravu v Británii ochromil štrajk rušňovodičov

(Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Železničnú dopravu v piatok ochromil vo veľkých častiach Spojeného kráľovstva vrátane kľúčových turistických trás štrajk rušňovodičov. Trápia ich vysoké životné náklady a najvyššia inflácia za posledné desaťročia. Informácie sme prevzali z tlačovej agentúry AFP.

Rušňovodiči z odborovej organizácie Aslef sa zapojili do trojdňového štrajku, ktorý postihne aj expresné vlaky na londýnske letiská Gatwick, Stansted a Heathrow. Šéf odborov Mick Whelan povedal, že štrajk je nutný pre "krízu životných nákladov, o ktorú sa zaslúžila ekonomická hlúposť toryovcov (konzervatívcov), ktorí sú pri moci 14 rokov". Premiér Rishi Sunak podľa očakávania vypíše parlamentné voľby koncom roka. Súčasné prieskumy verejnej mienky hovoria v prospech hlavnej opozičnej Labouristickej strany Keira Starmera.

Prvý deň štrajku zasiahne piatich hlavných železničných prevádzkovateľov

Do štrajkov za zvýšenie platov sa pritom zapojila celá britská ekonomika od lekárov a zdravotných sestier až po právnikov, učiteľov a prístavných robotníkov. Prvý deň štrajku organizovaného odbormi Aslef zasiahne piatich hlavných železničných prevádzkovateľov. Rušňovodiči v ďalších spoločnostiach budú štrajkovať v sobotu a potom znova v pondelok. Medzi ich požiadavkami je aj zákaz nadčasov.

Vlani v novembri odborová organizácia RMT, ktorá zastupuje rôzne železničiarske profesie, hlasovala za dohodu o mzdách, ktorá ukončila sériu štrajkov trvajúcu vyše rok. "Aslef je jedinou odborovou organizáciou železničiarov, ktorá štrajkuje. Cieli na pasažierov a bráni svojim členom v hlasovaní o mzdách, ktoré sú stále na stole," uviedol hovorca ministerstva dopravy. Podľa neho je stále v ponuke "zvýšenie priemerného platu zo 60.000 libier na 65.000 libier". Podľa odborárskeho predáka Whelana členovia Aslef-u nemali zvýšenú mzdu od roku 2019.

Viac o téme: DopravaŠtrajkRušňovodičiBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu