Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

USA ocenili úsilie Izraela o zvýšenie prísunu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Spojené štáty vítajú najnovšie úsilie Izraela o umožnenie prísunu väčšieho množstva humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Uviedol to v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas návštevy Belgicka, informujeme podľa správy agentúry Reuters.

Izrael v noci na piatok oznámil, že schválil otvorenie hraničného priechodu Erez do severnej časti Pásma Gazy a umožnenie dodávok pomoci cez prístav Ašdod. Izraelská vláda okrem toho súhlasila so zvýšením toku pomoci cez hraničný priechod Kerem Šalom do južnej časti palestínskej enklávy.

Je potrebné čakať na konkrétne výsledky, vyhlásil Blinken

Blinken v súvislosti s úsilím Izraela poznamenal, že je potrebné počkať si na konkrétne výsledky v najbližších dňoch či týždňoch. Washington bude podľa jeho slov "pozorne sledovať" konkrétne ukazovatele, ako napríklad počet nákladných áut s pomocou, ktoré sa dostanú do Pásma Gazy, a vývoj rizika hladomoru.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok počas telefonátu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahum požadoval konkrétne kroky na zmiernenie humanitárnej krízy a zlepšenie bezpečnosti civilistov a humanitárnych pracovníkov v Pásme Gazy. Biden pohrozil, že od týchto krokov bude závisieť budúca americká podpora pre Izrael.

Viac o téme: Humanitárna pomocUSAIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu