Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Muža, ktorý pálil korán, v Čečensku odsúdili na 3,5 roka do väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

GROZNYJ - Súd v čečenskom meste Groznyj odsúdil v utorok obyvateľa juhoruského mesta Volgograd Nikitu Žuraveľa na tri roky a šesť mesiacov väzenia za pálenie výtlačku posvätnej knihy moslimov - Koránu. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá dodala, že ide o zatiaľ najprísnejší trest vynesený v Rusku za urážku náboženského cítenia.

Volgogradčana Žuraveľa, ktorý pracoval ako kuriér, zadržali 21. mája 2023 krátko po tom, ako na svojom konte na sociálnych sieťach zverejnil video s pálením Koránu pred mešitou vo Volgograde. Súd vo Volgograde následne nariadil jeho väzobné stíhanie a poslal ho do vyšetrovacej väzby v Čečensku.

archívne video

V Modre horeli autá, podpálené boli úmyselne (Zdroj: Facebook/Polícia - Bratislavský kraj)

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) v súvislosti s tým objasnil, že o postúpení tohto prípadu do Čečenska bolo rozhodnuté okrem iného aj ​​kvôli "množstvu žiadostí" obyvateľov tejto kaukazskej republiky "uznať ich ako obete". Vo vyšetrovacej väznici v Groznom došlo aj medializovanému incidentu, keď Žuraveľa zbil syn čečenského vodcu Ramzana Kadyrova - Adam.

Videozáznam bitky Ramzan Kadyrov zverejnil na svojom konte na platforme Telegram a doplnil ho statusom, že jeho syn urobil správnu vec a že je naňho hrdý. Adam Kadyrov za zbitie väzňa nedostal žiadny trest. Polícia v Groznom odmietla voči nemu začať trestné stíhanie - zdôvodnila to tým, že má 15 rokov, preto ako neplnoletá osoba nemôže niesť trestnú zodpovednosť.

Video so záznamom bitky vyvolalo v Rusku veľmi silné reakcie — ozvali sa nielen aktivisti bojujúci za dodržiavanie ľudských práv, ale aj pravicoví nacionalisti žiadajúci, aby bol Adam Kadyrov trestne stíhaný.

Viac o téme: VolgogradVäzeniePálenie koránuNikita Žuraveľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu