Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ukrajinský dôstojník šokuje: Teraz neexistuje nič, čo by Ukrajine mohlo pomôcť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Denys Shmyhal)

KYJEV - Ruskí okupanti sa snažia svojimi materiálnymi a personálnymi výhodami rozdrviť Ukrajinu. Situácia na fronte začína byť neistá.

Na Ukrajine sa obranné línie dostávajú pod čoraz väčší tlak. Ruským útočníkom sa zatiaľ podarilo obsadiť jednotlivé mestá len s veľkými stratami. Ale podľa vysokých ukrajinských vojenských predstaviteľov má armáda vážne problémy.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 770 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ukrajine dokonca hrozí kolaps frontových línií, ako tvrdí armáda pre spravodajský portál Politico. Dôvodom je nedostatok personálu, ale predovšetkým nedostatok zbraní. Situácia vytvára pochmúrny obraz.

"Na niektorých miestach prerazia"

„Teraz už Ukrajine nemôže pomôcť nič. Pretože neexistujú žiadne seriózne technológie, ktorými by Ukrajina mohla kompenzovať veľký počet vojakov, ktoré na nás Rusko pravdepodobne nasadí,“ cituje Politico jedného z dôstojníkov. "Nemáme tieto technológie a ani Západ ich nemá v dostatočnom množstve."

Problémy ukrajinským obrancom robia najmä Rusmi navádzané kĺzavé bomby. Kdekoľvek by ruskí generáli nariadili útok, Ukrajina by čelila problémom. "Na niektorých miestach prerazia a zničia front."

Našťastie pre Ukrajinu sa ruskí dôstojníci stále dopúšťajú vážnych chýb: pred pár dňami vyslali naraz desiatky tankov a obrnených transportérov, aby zaútočili na ukrajinské pozície, boli však bombardovaní a utrpeli ťažké straty.

"Potrebujeme húfnice a granáty"

Chýbajúci balík pomoci z USA, ktorý je blokovaný hašterením republikánov v Kongrese, spôsobuje Ukrajine vážne problémy. V každom prípade je podpora zo Západu príliš váhavá a neadekvátna, sťažujú sa vysokí dôstojníci. „Rusi sa stále učia. Nedávajú nám druhú šancu. A sú v tom úspešní."

Armáda objasňuje, čo obrancovia potrebujú najviac: „Potrebujeme húfnice a granáty, státisíce granátov a rakety. Potrebné sú asi štyri milióny granátov a dva milióny bezpilotných lietadiel." Jeden pre Politico povedal: „Celý čas sme našim západným partnerom hovorili, že máme bojové skúsenosti a rozumieme tejto vojne na bojisku. Majú zdroje a musia nám dať to, čo potrebujeme.“

Viac o téme: RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu