Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum

(Zdroj: Getty Images)

KYJEV – Napriek rastúcim neúspechom na fronte je viac ako 80 percent Ukrajincov stále presvedčených o víťazstve nad Ruskom, pričom 59,5 percenta opýtaných bezvýhradne verí, že vojnu s Ruskom vyhrajú. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracovalo Ukrajinské centrum ekonomických a politických štúdií O. Razumkova. O prieskume informuje agentúra DPA.

Ďalších 23,4 percenta respondentov odpovedalo na otázku skôr áno, a len 11 percent odpovedalo nie alebo skôr nie. Zvyšok opýtaných na vec nemal názor. O víťazstve v tomto roku je však presvedčených len 21,9 percenta účastníkov. Ďalších 34,5 percenta očakáva porážku Ruska v priebehu jedného až dvoch rokov. Zvyšok si myslí, že vojna bude trvať dlhšie.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 764 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Úplné vytlačenie ruských útočníkov z ukrajinského územia

Spomedzi Ukrajincov, ktorí sú presvedčení o víťazstve, 45,5 percenta verí, že víťazstvo bude znamenať úplné vytlačenie ruských útočníkov z ukrajinského územia vrátane Krymu. Ukrajina sa už viac ako dva roky bráni rozsiahlej ruskej invázii. Spolu s čiernomorským polostrovom Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom, je pod ruskou kontrolou približne pätina ukrajinského územia.

Prieskum sa konal od 21. do 27. marca 2024 vo všetkých oblastiach Ukrajiny s výnimkou Krymu a okupovaných území v Doneckej a Luhanskej oblasti. Na prieskume sa zúčastnilo 2020 respondentov vo veku 18 a viac rokov.

Viac o téme: PrieskumVíťazstvoVojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu