Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vo veku 102 rokov zomrel posledný preživší útoku na USS Arizona v Pearl Harbor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia/neznámy autor)

LOS ANGELES - Vo veku 102 rokov zomrel Lou Conter, posledný preživší japonského útoku na vojnovú loď USS Arizona na námornej základni Pearl Harbor v decembri 1941. Oznámila to v pondelok organizácia Pacific Historic Parks, informuje agentúra AFP.

Conter zomrel v pondelok doma v Kalifornii v prítomnosti svojej rodiny. "Je to zdrvujúca strata," uviedla šéfka tejto organizácie Aileen Utterdykeová. Japonské lietadlá 7. decembra 1941 zaútočili na námornú základňu Pearl Harbor na Havajských ostrovoch. Conter, v tom čase 20-ročný príslušník amerického vojenského námorníctva (US Navy), pomáhal so záchranou ďalších námorníkov. Po tomto útoku vstúpili USA do druhej svetovej vojny.

archívne video

Zábery z útoku v koncertnej sále v Moskve, ktoré ISIS zverejnil prostredníctvom svojej mediálnej siete (Zdroj: X/@OvertonLive)

Conter následne počas druhej svetovej vojny pôsobil ako pilot US Navy a bol dvakrát zostrelený, píše AFP. Neskôr slúžil na americkej lietadlovej lodi počas kórejskej vojny a pôsobil aj ako vojenský poradca prezidentov Dwighta D. Einsenhowera, Johna F. Kennedyho a Lyndona Johnsona.

USA pri útoku ma Pearl Harbor prišli o viacero lodí vrátane USS Arizona. Ďalšie plavidlá boli poškodené a zahynulo viac než 2400 osôb vrátane viac než 1100 ľudí z lode USS Arizona. Telá mnohých z nich sa stále nachádzajú v priestoroch potopenej lode. Organizácia Pacific Historic Parks sa usiluje o udržanie povedomia o udalostiach a osobách spojených s významnými miestami v oblasti Tichého oceána.

Viac o téme: SmrťUSSPearl Harbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu