Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Armáda označila smrť humanitárnych pracovníkov za závažnú chybu: Izraelský prezident sa ospravedlnil

Pri nálete Izraela v Gaze zahynuli humanitárni pracovníci World Central Kitchen Zobraziť galériu (3)
Pri nálete Izraela v Gaze zahynuli humanitárni pracovníci World Central Kitchen (Zdroj: TASR/AP/Abdel Kareem Hana)

JERUZALEM - Izraelská armáda v stredu pripustila, že sa dopustila "závažnej chyby", keď počas náletu v Pásme Gazy zabila sedem humanitárnych pracovníkov americkej charitatívnej organizácie World Central Kitchen (WCK). Informuje správa agentúry AFP.

Konvoj tejto organizácie zasiahol izraelský nálet ešte v pondelok. "Tento incident bol závažnou chybou," uviedol náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herzi Halevi vo videu zverejnenom na platforme X. Ako ďalej dodal, podľa neho išlo o "nesprávnu identifikáciu - v noci, počas vojny a vo veľmi zložitých podmienkach".

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

"Nikdy sa to nemalo stať," dodal. Spomínaná organizácia v utorok potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jedného pracovníka s dvojakým občianstvom Kanady a USA a Palestínčana.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu neskôr priznal, že pri "neúmyselnom zásahu" armády zahynuli humanitárni pracovníci. V súvislosti s incidentom v stredu reagoval nahnevane aj austrálsky premiér Anthony Albanese, ktorý telefonoval s Netanjahuom a vyzval na vyvodenie zodpovednosti, píše AFP. AKo dodal, v rozhovore s Netanjahuom vyjadril "svoj hnev a obavy" pre úmrtne austrálskeho občana Lalzawmiho "Zomi" Frankcoma.

Potom prišlo ospravedlnenie

Izraelský prezident Jicchak Herzog sa v utorok ospravedlnil za letecký nálet v Pásme Gazy, pri ktorom zahynuli humanitárni pracovníci. Tento útok odsúdilo viacero európskych krajín a Spojené štáty vyzvali na jeho urýchlené a nezávislé vyšetrenie. Informuje správa agentúry AFP.

Izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen (WCK). Táto organizácia v utorok potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jedného pracovníka s dvojakým občianstvom Kanady a USA a Palestínčana. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu neskôr priznal, že pri "neúmyselnom zásahu" armády zahynuli humanitárni pracovníci. "Vo vojne sa to stáva, budeme to vyšetrovať až do konca. Sme v kontakte s vládami a urobíme všetko pre to, aby sa to už neopakovalo," dodal izraelský premiér.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (3)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Atef Safadi/Pool via AP)

Herzog podľa vyhlásenia jeho kancelárie telefonoval so šéfom WCK Josém Andrésom a vyjadril mu "hlboký zármutok a úprimné ospravedlnenie". Zároveň zopakoval odhodlanie Izraela poskytnúť humanitárnu pomoc pre Palestínčanov v pobrežnej enkláve. Spojené štáty v utorok naliehali na vykonanie rýchleho, dôkladného a nestranného vyšetrenia okolností náletu. Na Izrael apelovali, aby spravili viac na ochranu civilistov, či už ide o Palestínčanov alebo humanitárnych pracovníkov v Pásme Gazy.

Británia si v súvislosti s incidentom predvolala izraelskú veľvyslankyňu Cipi Chotovelyovú v Londýne, aby jej tlmočila, že "jednoznačne odsudzuje" zabitia troch Britov a štyroch ďalších zamestnancov pri raketovom útoku v pobrežnej enklávy. Francúzsko taktiež ostro odsúdili izraelský útok. "Ochrana humanitárnych pracovníkov je morálnym a právnym imperatívom, ktorý musí dodržiavať každý," vyhlásil francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné.

Podľa Poľska, ktorého občan bol jednou z obetí náletu, by mal Izrael odškodniť rodiny usmrtených humanitárnych pracovníkov. Poľský prezident Andrzej Duda im zároveň vyjadril sústrasť. "Táto tragédia sa nikdy nemala stať a musí sa vysvetliť," uviedol.

Pri nálete Izraela v Gaze zahynuli humanitárni pracovníci World Central Kitchen
Zobraziť galériu (3)
Pri nálete Izraela v Gaze zahynuli humanitárni pracovníci World Central Kitchen  (Zdroj: TASR/AP/Abdel Kareem Hana)

USA popreli akúkoľvek účasť na izraelskom nálete na iránsky konzulát v Damasku

Spojené štáty sa nijakým spôsobom nepodieľali na pondelkovom izraelskom vzdušnom útoku na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask, ani o ňom neboli vopred informované, uviedol v utorok hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.Informuje agentúra AFP.

Pri útoku zahynulo najmenej 13 ľudí vrátane vysokopostavených členov iránskych elitných Revolučných gárd. Teherán už prisľúbil za nálet odvetu, kým Izrael ho doposiaľ odmietol komentovať. "S útokom v Damasku sme nemali nič spoločné, neboli sme nijako zaangažovaní," povedal na brífingu Kirby. Výroky iránskeho ministra zahraničných vecí, podľa ktorého boli za nálet zodpovedné Spojené štáty ako hlavný podporovateľ Izraela, zároveň označil za "nezmysel".

Hovorkyňa amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová tiež potvrdila, že jednotky Washingtonu pri spomínanom útoku nehrali žiadnu rolu a dodala, že USA to Teheránu "veľmi jasne dali na vedomie" cez súkromné komunikačné kanály, cituje AFP. "Neboli sme Izraelom informovaní o ich útoku alebo o plánovanom cieli ich útoku v Damasku," uviedla Singhová novinárom.

Iránske Revolučné gardy uviedli, že v Damasku prišiel o život aj brigádny generál Mohammad Rezá Záhedí, jeden z veliteľov jednotiek Kuds. Zahynul aj jeho zástupca, brigádny generál Mohammad Hádí Hádží Rahímí. Útok v utorok odsúdil aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Útok na humanitárnych pracovníkov ohrozuje poľskú solidaritu voči Izraelu

Izraelský útok, pri ktorom v Pásme Gazy zahynuli humanitárni pracovníci vrátane poľského občana, a reakcia izraelskej vlády naň je skúškou solidarity preukazovanej v Poľsku Izraelu. Uviedol to v stredu poľský premiér Donald Tusk. Informuje správa agentúry AFP. Tusk vo vyjadreniach určených izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a izraelskému veľvyslancovi vo Varšave uviedol, že väčšina Poliakov prejavila po októbrovom útoku hnutia Hamas Izraelu solidaritu.

"V súčasnosti skúšate túto solidaritu. Tento tragický útok proti dobrovoľníkom a vaša reakcia vzbudzujú pochopiteľný hnev," uviedol Tusk v príspevku na sociálnej sieti X. Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski varoval, že útok by mohol prispieť k nárastu antisemitizmu v Poľsku a vyzval Izrael, aby sa ospravedlnil a vyplatil kompenzáciu rodinám obetí.

"Ak je pravda, že konvoj bol úmyselne napadnutý, pretože jeho súčasťou mal by terorista, a preto boli obetované civilné životy. Nepoznám žiaden (politický) systém, v ktorom by toto bolo ospravedlniteľné," uviedol Sikorski pre poľskú rozhlasovú stanicu Trojka. "Je očividné, že s pravidlami o používaní zbraní izraelskou armádou niečo nie je v poriadku... Takúto záležitosť nemôžete zľahčovať s tým, že takéto veci sa vo vojne stávajú, ako to povedal včera (izraelský premiér Benjamin) Netanjahu," dodal šéf poľskej diplomacie.

Izraelské nálety ešte v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen (WCK). Táto organizácia následne v utorok potvrdila, že pri útoku zomrelo sedem jej pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jedného pracovníka s dvojakým občianstvom Kanady a USA a Palestínčana. K útoku prišlo krátko po tom, čo pracovníci vyložili humanitárnu potravinovú pomoc vo vojne zmietanej palestínskej enkláve.

Útok vyvolal pohoršenie v mnohých krajinách sveta a náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi ho v stredu označil "za závažnú chybu". Izraelský premiér Netanjahu v utorok uviedol, že humanitárni pracovníci zahynuli pri "neúmyselnom zásahu" armády. Útok kritizoval aj americký prezident Joe Biden, podľa ktorého Izrael neurobil dosť pre ochranu humanitárnych pracovníkov. Generálny tajomník OSN António Guterres útok zase označil za neprimeraný.

Viac o téme: SmrťVojnaArmádaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu