Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tisícky Izraelčanov požadovali odstúpenie premiéra Netanjahua a voľby vo veľkom proteste

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

TEL AVIV - Tisícky Izraelčanov v utorok už štvrtý deň po sebe protestovali proti tamojšej vláde a za dohodu o prepustení rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, informuje TASR podľa agentúr DPA a AFP.

Izraelské médiá uviedli, že demonštranti sa v utorok večer miestneho času zhromaždili s pochodňami v rukách blízko budovy parlamentu v Jeruzaleme a požadovali aj vypísanie nových volieb v krajine. Matka jedného z unesených mužov v prejave obvinila izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že stojí v ceste dohode o prepustení rukojemníkov zadržiavaných palestínskymi militantmi v Gaze. Podľa AFP sa na utorkovom proteste popri príbuzných rukojemníkov zúčastnil aj izraelský expremiér Ehud Barak.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Barak podotkol, že ak Natanjahu spustí ofenzívu na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, rukojemníci sa domov vrátia "v rakvách". Zároveň vyzval na predčasné voľby s tým, že "muža zodpovedného za katastrofu je potrebné odvolať od kormidla".

Neskôr vypukli aj potýčky medzi policajtmi a demonštrantmi. Podľa polície sa viacero ľudí pokúšalo pokračovať v pochode k Netanjahuovej súkromnej rezidencie a preniknúť cez bezpečnostné bariéry, píše DPA. Jednej osobe sa to aj podarilo, k rezidencii sa však nikto nedostal. Bezpečnostné zložky podľa izraelských médií vzápätí násilne rozohnali niekoľko demonštrantov.

Rozsiahle protivládne protesty

Rozsiahle protivládne protesty sa v Jeruzaleme konajú od nedele. Demonštranti postavili 100 stanov pred sídlom tamojšieho parlamentu na znak dlhotrvajúcej protestnej kampane. V sobotu protestovali proti vládnutiu premiéra Netanjahua aj v Tel Avive, Haife i ďalších mestách. Príbuzní rukojemníkov zajatých počas bezprecedentného útoku palestínskych militantov na Izrael v októbri minulého roka obviňujú Netanjahua, že nemá seriózny záujem o ich prepustenie.

Šéf konzervatívnej izraelskej vlády kritiku odmieta a namieta, že nové voľby by vyjednávanie o prepustení ďalších rukojemníkov paralyzovali a "priniesli by koniec vojny (v Gaze) pred dosiahnutím (jej) cieľov".

Spojené štáty, Katar i Egypt už niekoľko týždňov sprostredkujú medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v záujme dosiahnutia dohody o novom prímerí a výmene rukojemníkov. Izrael odhaduje, že približne 100 zajatých rukojemníkov je stále nažive.

Pri útoku palestínskych extrémistov z Hamasu i ďalších zoskupení 7. októbra 2023 zahynulo približne 1160 ľudí, prevažne civilistov. Odvetný vojenský zásah Izraela v Gaze si už vyžiadal najmenej 32,916 obetí na životoch, väčšinou žien a detí, pripomína AFP.

Viac o téme: ProtestVojnaOdstúpenieIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu