Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Českí meteorológovia vyhlásili smogovú situáciu: Dôvodom je piesok zo Sahary

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

PRAHA - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu vyhlásil smogovú situáciu pre Juhočeský kraj a Vysočinu, neskôr aj pre Moravskosliezsky kraj a Brno. Dôvodom je výskyt veľkého množstva saharského piesku v ovzduší.

"Z dôvodu vysokých koncentrácií prachových častíc PM10 s ohľadom na prechod saharského piesku bola do odvolania vyhlásená smogová situácia v Kraji Vysočina a Juhočeskom kraji. Budúci vývoj je veľmi neistý, ide o pomerne neštandardnú situáciu. Koncentrácie sa môžu v ďalších hodinách znižovať, ale aj výraznejšie zvyšovať," uviedli meteorológovia.

Ako sa piesok bude v ovzduší pohybovať nad územím republiky, sa smogová situácia podľa nich môže rozšíriť aj o ďalšie kraje. Neskôr v sobotu večer bola preto smogová situácia vyhlásená aj na Ostravsku, Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Třinecku a neskôr i v celom Moravskosliezskom kraji.

Smogová situácia bola vyhlásená aj v Brne

"Aspoň na polovici staníc reprezentatívnych pre toto územie prekročil dvanásťhodinový kĺzavý priemer koncentrácií suspendovaných častíc PM10 informatívnu prahovú hodnotu 100 mikrogramov na meter kubický a vo výhľade 24 hodín nie je predpokladaný jeho pokles pod túto hodnotu," uviedli meteorológovia. Neskôr bola smogová situácia vyhlásená aj v Brne.

V nedeľu sa očakávajú prejavy prítomnosti prachu v ovzduší najmä na Morave. Meteorológovia pri výskyte zvýšeného množstva prachových častíc vo vzduchu odporúčajú vyvarovať sa väčšej telesnej záťaži, a to predovšetkým u detí, starších ľudí a osôb s chronickými dýchacími ťažkosťami.

Viac o téme: ČeskoMeteorológoviaSmogSmogová situácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu