Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Česku horela drevovýroba: Kvôli dymu hasiči evakuovali aj nákupné centrum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSTRAVA - Hasiči od rána zasahujú pri požiari píly a drevovýroby vo Frýdlante nad Ostravicí na Frýdecko-místecku. Okolo 09:30 požiar lokalizovali, oheň sa tak prestal šíriť. Na píle zostanú hasiči až do večera, budú likvidovať následky požiaru, povedal ČTK pred 14.00 h ich hovorca Jakub Kozák. Oheň spôsobil podľa odhadov škodu sedem miliónov korún, požiar likvidovalo až 20 jednotiek hasičov. Pre hustý dym museli hasiči evakuovať z neďalekého nákupného strediska 75 ľudí. Nikto nebol zranený.

Vyhlásený bol druhý stupeň poplachu. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Nákupné stredisko hasiči evakuovali kvôli hustému dymu, ale nehrozilo rozšírenie požiaru, ktorý bol nahlásený okolo 07:30. Pri hasení pomáhala aj výšková technika. "Vodu na požiarisko jednotky dovážali cisternami z troch čerpacích stanovíšť - okrem vodovodného radu hasiči plnili cisterny aj z rieky a potoka," uviedol hovorca.

archívne video

Zásah hasičov pri požiari vo fabrike na výrobu chemických látok v Kysuckom Novom Meste (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Koncentrácie nebezpečných látok

Na miesto bolo povolané tiež chemické laboratórium, ktoré meralo splodiny horenia v ovzduší. "Svoju činnosť ukončil monitorovací voz chemického laboratória, v ovzduší neboli namerané koncentrácie nebezpečných látok, ktoré by prekračovali povolenú hranicu," povedal pred 12.30 h Kozák. Dodal, že hasiči zredukovali aj počet jednotiek a čerpacích stanovíšť.

"Hasiči museli následne ešte rozoberať poškodené konštrukcie a vykonávať dohasovacie práce, pomocou termokamery hľadali miesta, z ktorých sa mohli plamene ešte šíriť," doplnil Kozák. Horelo v druhom nadzemnom podlaží a tiež strecha, požiar sa šíril hlavne po jej konštrukcii. Časť strechy sa prepadla. Podľa Kozáka nebolo zasiahnuté prízemie objektu, kde sú stroje. V hornej časti murovanej budovy fungovala drevovýroba. Z objektu s rozmermi 15 krát 80 metrov hasiči vyniesli tiež niekoľko tlakových fliaš, ktoré ochladzovali.

Viac o téme: PožiarHasičiČeskoŠkody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu