Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Horor na svahu: Silný vietor metal kabínami lanovky, jeden z lyžiarov sa neudržal! Desivé VIDEO

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: X/MrCrabtreePE)

VALTOURNENCHE – Skúsená lyžiarka, ktorá uviazla v kabíne lanovky, si myslela, že zomrie. Vietor sa do kabíny opieral rýchlosťou viac ako 100 kilometrov za hodinu. Zábery, ktoré sa dostali na sociálne siete, zachytávajú rozbúrenú kabínu visiacu deväť metrov nad zemou.

Štyridsaťosemročná Stephanie Burtová začiatkom tohto týždňa odcestovala so svojou rodinou a priateľom z univerzity Barnabym Dunningom do lyžiarskeho strediska Cervino v Taliansku na vysnívaný lyžiarsky výlet. Ocitla sa však v nočnej more, keď sa počas jazdy kabínovou lanovkou zdvihol vietor. Hrôzostrašné video zachytáva, ako sa kabíny, vrátane tej, v ktorej sedela Burtová spolu s Dunningom, zmietajú v poryve silného vetra. Toto utrpenie trvalo celých 40 minút. K hrôzostrašnému incidentu došlo vo štvrtok 28. marca.

Matka dvoch detí uviedla, že spolu s Dunningom sa na konci dňa  vybrali na sedačkovú lanovku Cretaz, keď sa zrazu začala zhoršovať viditeľnosť. Blízko vrcholu sa kabíny zastavili, pretože vietor dosiahol rýchlosť 100 kilometrov za hodinu, takže dvojica a ďalší lyžiari zostali uväznení v metajúcej sa kabíne. „Jediný dôvod, prečo som nažive, je ten, že som tam bola s Barnabym, ktorý váži 100 kilogramov a dokázal to udržať. V jednej chvíli som mala lyžu hore cez rameno,“ uviedla Burtová pre britský denník Daily Mail.

archívne video

Cvičenie evakuácie ľudí zo sedačkovej lanovky

Jeden z lyžiarov z kabíny vypadol

Iné video na sociálnej sieti zachytáva lyžiara, ktorý z kabíny vypadol. Kryt, ktorý ho mal chrániť pred živlami pri jazde, sa trhnutím otvoril, čo spôsobilo, že kabína sa krútila ešte viac. Nemenovaného lyžiara letecky previezli do nemocnice. Polícii údajne povedal, že skočil v obave o svoju bezpečnosť. „Jeho výkriky boli trýznivé. Znelo to, akoby išiel na smrť,“ uviedla Burtová. Asi po 20 minútach utrpenia prišli pracovníci z rezortu, vyliezli na pylón vedľa nich a upevnili senzor, aby mohla lanovka opäť fungovať. Burtová priblížila, že pracovníci vyliezli na pylón bez akéhokoľvek bezpečnostného vybavenia v silnom vetre. Toto tvrdenie však rezort poprel.

Horor na svahu: Silný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Vedenie incident bagatelizovalo

Väčší šok však zažili, keď sa konečne dostali na vrchol a vystúpili z lanovky. Na vrchnej stanici nebol žiadny prevádzkovateľ vleku. Dvojica tak zostala úplne sama. Museli nabrať odvahu a lyžovať späť dole. V piatok sa Burtová stretla s prezidentom Federicom Maquignazom a hlavným inžinierom rezortu Maurom Joyeusazom a opísala im traumatický zážitok. Tí však odmietli brať jej obavy o bezpečnosť vážne. „Snažili sa povedať, že nám nič nehrozilo,“ dodala. Lyžiarske stredisko už bolo pre verejnosť zatvorené kvôli zhoršeným poveternostným podmienkam a ľudia na vleku, vrátane Burtovej a Dunninga, boli poslední lyžiari, ktorí smerovali k hornej stanici, informuje BBC.

Viac o téme: LanovkaRezortTalianskoCervino
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu