Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Obrovská rana pre naše peňaženky! Veľkonočné čokoládové pochúťky sú drahšie ako kedykoľvek predtým: Dôvod vás zarmúti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

NEW YORK - Veľkonočné sviatky prinášajú tento rok trpké prekvapenie. Čokoládové vajíčka a zajačiky sú totiž drahšie ako kedykoľvek predtým, pretože klimatická zmena ovplyvnila úrodu kakaa aj ceny čokolády. TASR o tom informuje na základe správy AP.

archívne video

Ekonomická analytička Eva Sadovská o rekordných cenách potravín (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Približne tri štvrtiny svetovej produkcie kakaa pochádzajú zo západnej Afriky. Silné prašné vetry zo Sahary však v uplynulých mesiacoch zablokovali slnečné svetlo potrebné na rast bôbov. V predchádzajúcej sezóne zase silné dažde rozšírili plesňové ochorenia. To naštartovalo strmý rast cien kakaa. Ceny kakaa sa už tento rok zdvojnásobili a v utorok (26. 3.) v New Yorku nakrátko prekročili hranicu 10.000 USD (9249,84 eura) za tonu, čo je historický rekord. 

Veľkí svetoví výrobcovia čokolády v Európe a USA už preniesli nárast cien kakaa na spotrebiteľov. Spoločnosť Mondelez International, ktorá vlastní značky Toblerone a Cadbury, minulý rok zvýšila ceny čokolády až o 15 % a v tomto roku zvažuje ich ďalší rast. K podobným opatreniam pristúpili aj konkurenti. Najviac si to odnášajú spotrebitelia. Britská spoločnosť Which?, ktorá sa zaoberá spotrebiteľskými prieskumami, zistila, že čokoládové veľkonočné vajíčka a zajačiky od značiek Lindt a Toblerone stoja tento rok približne o 50 % viac ako vlani. A niektoré vajíčka sú pritom menšie.

Obrovská rana pre naše
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Gettyimages)

Úroda kvôli zmene klímy slabne

Mnoho pestovateľov viní klimatickú zmenu zo slabej úrody. Kakaovníky rastú len blízko rovníka a sú obzvlášť citlivé na zmeny počasia. Chladné pasáty, ktoré prinášajú prach a blokujú slnečné svetlo potrebné na to, aby stromy kvitli a produkovali bôby, či mesiace dažďov a plesňové infekcie, ktorým sa darí v chladnejšom, vlhkom a zamračenom počasí, zdecimovali úrodu.

Menšie podniky to majú ťažké

Vo Švajčiarsku, ktoré je domovom najväčších spotrebiteľov čokolády na obyvateľa na svete, spotreba v minulom roku klesla o 1 % na 10,9 kilogramu na osobu. Pokles sa spájal s rastom maloobchodných cien čokolády. Národný výrobca čokolády Lindt & Sprüngli pritom zaznamenal vyššie zisky a jeho marže v roku 2023 vzrástli na 15,6 % z 15 % v predchádzajúcom roku. Pre niektoré menšie podniky, ktoré vyrábajú drahšiu, tzv. remeselnú čokoládu, je však ťažké držať krok s prudkým nárastom cien kakaa, zatiaľ čo ich odbyt klesá. Dúfajú tak, že im predaj cez Veľkú noc pomôže udržať sa nad vodou.

Viac o téme: Veľkonočné vajíčkaČokoládaVeľká noc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu